Ιστολόγιο

Παραλαβή ελέγχων 2016-2017
6ο Γυμνάσιο Ηρακλείου | 13/6/2017

Σας ανακοινώνουμε ότι μπορείτε να προσέρχεστε για  παραλαβή ελέγχων επίδοσης των ... Περισσότερα...

Παρουσίαση στο 7ο μαθητικό φεστιβάλ ψηφιακής δημιουργίας
Agile Scrum | 3/5/2017

Το Σάββατο 29-4-17, παρουσιάσαμε στο πολιτιστικό κέντρο Ηρακλείου τα εξαγόμενα της δουλειάς ... Περισσότερα...

Ενημερωτικός Οδηγός: Μετά το Γυμνάσιο για το ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ.
από το ΚΕ.ΣΥ.Π. | 30/4/2017

Μετά το Γυμνάσιο, Τί; Μπορείτε να κατεβάσετε σε μορφή pdf τον οδηγό για το σχολικό έτος ... Περισσότερα...

Περισσότερες αναρτήσεις...
Κατηγορίες
Αρχεία

Αριστεία 2016-2017:

Α τάξη

Β τάξη

Γ τάξη

Εκπαιδευτικά Προγράμματα

 

Σχολικό έτος 2014-2015

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 

Ταξίδι στην Τέχνη, το Περιβάλλον, την Επιστήμη

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ 2014-2015

 

 

Πιστοί στη θεμελιώδη εκπαιδευτική αρχή ότι το σχολείο είναι “ανοικτό στην κοινωνία”, το 6ο Γυμνάσιο Ηρακλείου παρουσίασε και φέτος σε ένα διήμερο εκδηλώσεων τα αποτελέσματα των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων που υλοποιήθηκαν κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά, η οποία ήταν ιδιαίτερα δραστήρια και δημιουργική.

Συνολικά εκπονήθηκαν 13 Προγράμματα -ένα είναι ευρωπαϊκό (Erasmus+) και θα συνεχιστεί και του χρόνου- από τα οποία παρουσιάζονται τώρα τα 7. Θέατρο, Κινηματογράφος, Ποίηση, Φιλοσοφία, Μουσική, Χημεία, Αγγλικά, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη είναι σε γενικές γραμμές τα πεδία στα οποία περιπλανήθηκαν μαθητές και καθηγητές, σε ένα ταξίδι βιωματικής γνώσης και διερευνητικής μάθησης, ψυχικής καλλιέργειας και ανάπτυξης δεξιοτήτων, δράσης και δημιουργίας.

 

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 7 και την Παρασκευή 8 Μαΐου 2015 και ώρα 6 μ.μ. στη Δημοτική Αίθουσα Ανδρόγεω και το πρόγραμμα είχε ως εξής:

 

ΠΕΜΠΤΗ 7 ΜΑΪΟΥ

 

  1. Sherlock Holmes… The game is afoot”

Υπεύθυνοι καθηγητές: Καρύδη Αικατερίνη ΠΕ06, Κοντουδάκη Ελένη ΠΕ02

 

Πρόγραμμα Πολιτιστικών Θεμάτων. Θεατρική παράσταση στα Αγγλικά.

Οι μαθητές μιας τάξης αγγλικών μελετούν το έργο του Sir Arthur Conan Doyle και ανεβάζουν την παράσταση “Sherlock Holmes and The Mystery of the Aquilla Diamond”.

 

  1. Σταμναγκάθι και ζοχός… Θα ʼσαι πάντα δυνατός”

Υπεύθυνοι καθηγητές: Λουλάκη Μαρία ΠΕ04.01, Μυρωνάκη Άννα ΠΕ04.04,

Μαθιουδάκης Δημήτρης ΠΕ03, Περβολαράκη Αικ. ΠΕ02

 

Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Ψηφιακή παρουσίαση πλαισιωμένη με ζωντανή παραδοσιακή μουσική.

Οι μαθητές αναγνωρίζουν και ταξινομούν τα τοπικά βρώσιμα χόρτα, τα συγκρίνουν με άλλες περιοχές, μαθαίνουν τις ιδιότητες και τη σημασία τους στην υγεία, την επιστήμη, τη διατροφή, την παράδοση, με στόχο την προστασία τους στις επόμενες γενιές.

 

  1. Με υπόθεση, πειράματα και σκέψη, παράγουμε τροφή τον κόσμο για να θρέψει”

Υπεύθυνοι καθηγητές: Τερζάκης Στυλιανός ΠΕ04.02, Λαγουδάκη Ευαγγελία ΠΕ04.02

 

Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος διερευνητικής μάθησης «Chain Reaction», ένα πρόγραμμα συμβατό με την εκπαίδευση για την αειφόρο ανάπτυξη, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Ψηφιακή παρουσίαση – βίντεο.

Οι μαθητές σε ρόλο ερευνητή, αφού πρασίνισαν κυριολεκτικά και μεταφορικά το σχολικό Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών όπου έκαναν τις πειραματικές τους δοκιμές, προτείνουν πρακτικές λύσεις (υδροπονία, ενυδρειοπονία, καλλιέργεια μικροφυκών) στο πρόβλημα της παγκόσμιας πείνας Τα ερευνητικά τους αποτελέσματα παρουσιάστηκαν σε συνέδρια και βραβεύτηκαν (Πανεπιστήμιο Κρήτης, συνέδριο Chain Reaction, ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε, Ελληνική Φυκολογική Εταιρεία, ενδοσχολικό συνέδριο Chain Reaction).

Επίσης, είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με την αστροναύτη Samantha Christophoretti (Ευρωπαϊκό πρόγραμμα: Food from Spirulina) από το διεθνή διαστημικό σταθμό, θέτοντάς της ερωτήματα για την παραγωγή τροφής στο διάστημα.

 

  1. Τη Σοφία αγαπώ

Υπεύθυνοι καθηγητές: Μανουσάκη Αμαλία ΠΕ02, Λιναρίτη Μαρία ΠΕ02,

Λαγουδάκη Ευαγγελία ΠΕ04.02, Μαναβάκης Εμμανουήλ ΠΕ05

 

Πρόγραμμα Πολιτιστικών Θεμάτων. Θεατρική παράσταση.

Με αφορμή τον έρωτα ενός εφήβου, του Μιχάλη, για μια όμορφη κοπέλα, τη Σοφία, μια ομάδα νέων ξεκινά ένα ταξίδι περιπλάνησης στο χώρο και το χρόνο αναζήτησης της Σοφίας, ένα ταξίδι στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία, από τους Ίωνες φιλοσόφους έως και τους Στωϊκούς. Πού οδηγεί τελικά αυτή η αναζήτηση; Θα βρει ο Μιχάλης τη Σοφία; Και όταν τη βρει, τι απόφαση θα πάρει για τη Ζωή;

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΜΑΪΟΥ

 

  1. Δημιουργική γραφή και έκφραση

Υπεύθυνοι καθηγητές: Τζωρτζάκη Ελευθερία ΠΕ02, Σφακιανάκη Άννα ΠΕ02,

Φίλη Μαρία ΠΕ06, Τρικάλης Κων/νος ΠΕ19

 

Πρόγραμμα Πολιτιστικών Θεμάτων. Η παρουσίαση είναι χωρισμένη σε δύο μέρη:

 

Α. Δημιουργική γραφή:

Σύντομο αφιέρωμα στη συμμετοχή και τις διακρίσεις της ομάδας στον Πανελλήνιο διαγωνισμό "Κύπρος: 1974-2014. Δεν ξεχνώ, δημιουργώ, διεκδικώ". Οι μαθητές στέλνουν το δικό τους μήνυμα διαμαρτυρίας για την κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού.

Όπως λένε και οι ίδιοι: «Δημιουργήσαμε λογοτεχνικά κείμενα για να αναδείξουμε το εθνικό- πολιτικό πρόβλημα της εισβολής του 1974 στο βόρειο τμήμα της Κύπρου και την παράνομη κατοχή του τμήματος αυτού ως σήμερα. Περιηγηθήκαμε στα σοκάκια της μνήμης και ανασύραμε παλαιικές μνήμες και εγκλωβισμένες θύμησες. Νιώσαμε τη θλίψη για την απώλεια να σταλάζει στην ψυχή μας. Αναρωτηθήκαμε αν μπορούν οι αγάπες οι παλιές να σμίξουν στα άγια μονοπάτια (Κερύνεια, Αμμόχωστος) και αν τα πέτρινα σύμβολα (Λευκωσία) μπορούν να μεταμορφωθούν σε περιστέρια της ειρήνης. Τέλος, δηλώσαμε την επιθυμία μας να έρθει η κάθαρση με την απομάκρυνση στρατευμάτων, του συρματοπλέγματος για να έχουν οι ξεριζωμένοι το δικαίωμα να ζουν στη γη των προγόνων τους, στις γειτονιές των παιδικών τους χρόνων σε κλίμα ελευθερίας, ομόνοιας, δικαιοσύνης.»

 

Β. Δημιουργική έκφραση: Θεατρική παράσταση.

Οι μαθητές παρουσιάζουν το έργο του Κ. Μουρσελά «Ω! τι κόσμος μπαμπά» με θεματικό κέντρο τους παράλληλους μονολόγους των ανθρώπων της εποχής του έργου αλλά και της δικής μας. Τίποτα συγκεκριμένο, τίποτα καθορισμένο, όλα ρευστά. Διαχρονικά μηνύματα για την έλλειψη ουσιαστικής επικοινωνίας, την ασυνεννοησία, την υποκρισία, τους παράλληλους μονολόγους. Οι νέοι προβληματίζονται, διαχωρίζουν τη θέση τους από τους συμβιβασμένους γονείς τους και ονειρεύονται.

Επιλογές, διδασκαλία κειμένων: Ελευθερία Τζωρτζάκη, Σκηνοθεσία : Άννα Σφακιανάκη

Επιμέλεια ήχου: Μαρία Φίλη

 

  1. Σκηνοθετώντας τo όνειρο

Υπεύθυνοι καθηγητές: Σφακιανάκη Άννα ΠΕ02, Τερζάκης Στυλιανός ΠΕ04.02

 

Πρόγραμμα Πολιτιστικών Θεμάτων. Ταινία μικρού μήκους.

Στιγμιότυπα από τη σχολική ζωή. Όλα φαίνονταν υπό έλεγχο μέχρι να συνειδητοποιήσουμε την πραγματικότητα. Mind the Gap!!!

 

  1. Flipped Learning”

Υπεύθυνοι καθηγητές: Τρικάλης Κων/νος ΠΕ19, Κουνέλη Μαριάννα ΠΕ03.05

 

Πρόγραμμα Πολιτιστικών Θεμάτων. Μουσική παράσταση.

Με στόχο «η μουσική δεν έχει στεγανά, πρέπει να είναι και είναι ελεύθερη, όπως η διδασκαλία της», οι μαθητές συνδύασαν αριθμητικά συστήματα και κωδικοποιήσεις στο πεδίο της μουσικής κατάρτισης. Έπαιξαν, μοιράστηκαν, αλληλοδίδαξαν συγχορδίες και ρυθμούς.

Η παρουσίαση δίνει ένα δείγμα των συνεργασιών που έγιναν στη διάρκεια της χρονιάς. Εναλλακτικές μουσικές, με εναλλακτικές διδακτικές προσεγγίσεις: τα παιδιά μας διδάσκουν!

 

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς όλους όσοι βοήθησαν με τον τρόπο τους, τόσο στην υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων και των δράσεών τους σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, όσο και στην πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 6ου Γυμνασίου που είναι πάντα δίπλα μας, στην κ. Αγγελική Ζαχαράτου, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης Ηρακλείου για τη ουσιαστική πάντα βοήθειά της, και στο Δήμο Ηρακλείου για την οικονομική στήριξη της εκδήλωσης.

 

Σχολικό έτος 2013-2014

 

1. "Γιατί όλα είναι θέμα... Χημείας!"

Τρίτη 6 Μαΐου 2014, ώρα 18:00
Θεατρικός Σταθμός Ηρακλείου

Πρόγραμμα Σχολικής Δραστηριότητας Περιβαλλοντικής Αγωγής

  Υπεύθυνοι καθηγητές:  Λαγουδάκη Ευαγγελία Π0402, Λουλάκη Μαρία ΠΕ0401,             

                                   Μανουσάκη ΑμαλίαΠΕ02, Τερζάκης Στέλιος ΠΕ0402

αριθμός παιδιών που συμμετείχαν: 63

 

Θέατρο,  αντιδράσεις , πειράματα, θα δείτε στην πορεία,

ίσως μαγεία σας φανούν, μα… όλα είναι χημεία!

                                    Γιατί όλα μέσα στη ζωή είναι θέμα Χημείας,

                                    Τα χρώματα , τα αρώματα, τα αισθήματα ευτυχίας!

Στα πλαίσια του προγράμματος, οι μαθητές γνώρισαν την επιστήμη της χημείας, με τι αυτή ασχολείται, πως  υπεισέρχεται στην καθημερινότητά τους και πώς επιδρά σε αυτή. Πειραματίστηκαν, παρατήρησαν και ανακάλυψαν.

Σχεδίασαν και πραγματοποίησαν επισκέψεις: στο Πλανητάριο Αθηνών, τον Δεκέμβριο του '13, στα τμήματα Χημείας και Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, τον Ιανουάριο του 2014 και στο CERN στην Ελβετία τον Απρίλιο. Βραβεύτηκαν για τις συνεντεύξεις και το ρεπορτάζ που πραγματοποίησαν στα μεταπτυχιακά εργαστήρια του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Στην παρουσίαση του προγράμματοςι μαθητές επιχειρούν μια δραματοποίηση των βασικών αρχών και εννοιών της χημείας –κυρίως γυμνασίου- μέσα από ένα θεατρικό σενάριο, το οποίο πραγματεύεται όλες τις βασικές έννοιες της χημείας με  διασκεδαστικό τρόπο. (το σενάριο βασίστηκε στο βιβλίο: Γιατί όλα είναι θέμα χημείας, της καθηγήτριας   Ευαγγελίας Λαγουδάκη) 

 

Σχολικό έτος 2012-2013

Κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά 2012-2013, υλοποιήθηκαν στο σχολείο μας συνολικά 8 προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων με περιεχόμενο πολιτιστικό και περιβαλλοντικό, στα οποία συμμετείχαν περίπου 200 μαθητές.
Έχοντας ήδη παρουσιάσει τα δύο από αυτά στις 14 Απριλίου υπό τον τίτλο «Μικρά Ασία, σʼ αγαπώ γιατί είσαι ωραία», το σχολείο μας συνεχίζει τις παρουσιάσεις με μια σειρά εκδηλώσεων οι οποίες πρόκειται να πραγματοποιηθούν ως εξής:


1. Τρίτη 14 Μαΐου 2013, ώρα 18:00
Αίθουσα Καστελλάκη του Επιμελητηρίου Ηρακλείου (Κορωναίου 9)


«Από ʼνα τίποτα γίνεται ο παράδεισος» - Ταινία μικρού μήκους
Τα παιδιά, παγιδευμένα στην οικονομική κρίση χωρίς ευδιάκριτη στον ορίζοντα απαγκίστρωση. Οι σκέψεις, οι ανησυχίες και οι αντιδράσεις τους.
Υπεύθυνοι καθηγητές: Σφακιανάκη Άννα, Τσατσάκης Νίκος.


• «Πώς εξοικονομούμε ενέργεια στο σχολείο μας»
Οι μαθητές παρουσιάζουν τα συμπεράσματά τους σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας στο σχολείο και προτείνουν λύσεις για την εξοικονόμησή της.
Υπεύθυνοι καθηγητές: Λουλάκη Μαρία, Καμπάκης Εμμανουήλ, Μαθιουδάκης Δημήτρης.


• «Γνωρίζοντας την αρχαία Γόρτυνα και την περιοχή της»
Ένα video των μαθητών μας ξεναγεί στην Αρχαία Γόρτυνα και την ευρύτερη περιοχή.
Υπεύθυνοι καθηγητές: Μπαλαμούτσου Μαγδαληνή, Τρικάλης Κων/νος.


2. Πέμπτη 16 Μαΐου 2013, ώρα 18:00
Θεατρικός Σταθμός Ηρακλείου

Παρουσιάζονται οι θεατρικές παραστάσεις:

• W. Shakespeare «The Tempest»
Το κλασικό έργο του μεγάλου δραματουργού αποδίδεται στα Αγγλικά, σε μια προσπάθεια ουσιαστικότερης επαφής των μαθητών με τη συγκεκριμένη ξένη γλώσσα και τον πολιτισμό που αυτή μεταφέρει.
Υπεύθυνοι Καθηγητές: Καρύδη Αικατερίνη, Φίλη Μαρία, Πιταροκοίλη Μαρία.

• Αριστοφάνη « Όρνιθες»
Μια φρέσκια, νεανική ματιά στο έργο του Αριστοφάνη που εξακολουθεί να είναι επίκαιρο.
Υπεύθυνοι Καθηγητές: Κοντουδάκη Ελένη, Μανουσάκη Αμαλία,
Μαναβάκης Εμμανουήλ.


3. Παρασκευή 17 Μαΐου 2013, ώρα 19:00
Πολυχώρος Παλιάς Λαχαναγοράς

• «Τραγουδώντας Μίκη Θεοδωράκη… επί σκηνής»
Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος το σχολείο τιμά το μουσικοσυνθέτη παρουσιάζοντας τη ζωή και το έργο του, τραγουδώντας τα τραγούδια του και παίζοντας επί σκηνής ένα μέρος από το θεατρικό έργο «Όμορφη Πόλη». Θα απονεμηθεί τιμητική πλακέτα σε εκπρόσωπο του μεγάλου δημιουργού.
Υπεύθυνοι Καθηγητές: Πιταροκοίλη Μαρία, Καρύδη Αικατερίνη, Λαγουδάκη Ευαγγελία, Ξανθάκη Ευγενία, Περβολαράκη Φωτεινή.


Όλες οι εκδηλώσεις μας αφιερώνονται
στη μνήμη του μαθητή μας, Γιώργου Βαρανάκη.


Θα θέλαμε επίσης να ευχαριστήσουμε από καρδιάς όλους όσους μας στήριξαν στην υλοποίηση των προγραμμάτων και την πραγματοποίηση των παραπάνω εκδηλώσεων.

Τους χορηγούς μας:
• Το Δήμο Ηρακλείου και τη Σχολική Επιτροπή Δ/θμιας Εκπ/σης
• Τις επιχειρήσεις: FOTOMARIS, ROUND TRAVEL, ΚΑΦΕΣ ΔΑΝΔΑΛΗ,
ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ, NICK NACK
• Το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 6ου Γυμνασίου Ηρακλείου

Επίσης:
• τον κ. Γιώργο Αντωνάκη, Καλλιτεχνικό Διευθυντή Δήμου Ηρακλείου
• την κ. Αγγελική Ζαχαράτου, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης Ηρακλείου
• το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης
• τη Διοικούσα Επιτροπή του Επιμελητηρίου Ηρακλείου και ιδιαίτερα την κ. Καλλιόπη Σμαραγδή


Η Διευθύντρια
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΟΛΥΒΑΚΗ - ΠΕΡΒΟΛΑΡΑΚΗ 

Πρόσκληση παρουσίασης προγραμμάτων


To 6o Γυμνάσιο Ηρακλείου σας προσκαλεί στην παρουσίαση των προγραμμάτων σχολικών
δραστηριοτήτων
την Τρίτη 14 Μαΐου 2013 στο Επιμελητήριο Ηρακλείου .
Η παρουσίαση των προγραμμάτων θα γίνει στην αίθουσα Καστελλάκη ,ώρα 18.00.
 
 
 
Θα παρουσιαστούν τα προγράμματα:
«Από ‘να τίποτα γίνεται ο Παράδεισος», ταινία μικρού μήκους (υπεύθυνη προγράμματος:
Άννα Σφακιανάκη)
«Πώς εξοικονομούμε ενέργεια στο σχολείο μας», πρόγραμμα περιβαλλοντικής
εκπαίδευσης (υπεύθυνοι προγράμματος Λουλάκη  Μαρία, Καμπάκης  Μανόλης, Μαθιουδάκης
Δημήτριος)
«Γνωρίζοντας τη Γόρτυνα και την περιοχή της», περιήγηση στην αρχαία
Γόρτυνα (υπεύθυνοι προγράμματος:  Μπαλαμούτσου Μαγδαληνή, Κώστας Τρικάλης)