Ιστολόγιο

Παραλαβή ελέγχων 2016-2017
6ο Γυμνάσιο Ηρακλείου | 13/6/2017

Σας ανακοινώνουμε ότι μπορείτε να προσέρχεστε για  παραλαβή ελέγχων επίδοσης των ... Περισσότερα...

Παρουσίαση στο 7ο μαθητικό φεστιβάλ ψηφιακής δημιουργίας
Agile Scrum | 3/5/2017

Το Σάββατο 29-4-17, παρουσιάσαμε στο πολιτιστικό κέντρο Ηρακλείου τα εξαγόμενα της δουλειάς ... Περισσότερα...

Ενημερωτικός Οδηγός: Μετά το Γυμνάσιο για το ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ.
από το ΚΕ.ΣΥ.Π. | 30/4/2017

Μετά το Γυμνάσιο, Τί; Μπορείτε να κατεβάσετε σε μορφή pdf τον οδηγό για το σχολικό έτος ... Περισσότερα...

Περισσότερες αναρτήσεις...
Κατηγορίες
Αρχεία

Αριστεία 2016-2017:

Α τάξη

Β τάξη

Γ τάξη

Καταργούνται οι πλαστικές σακούλες

Εργασία στο μάθημα της Τεχνολογίας | 14/2/2015

Ο νόμος για την κατάργηση των πλαστικών σακουλών

 

Ο νόμος για την κατάργηση των πλαστικών σακουλών ψηφίστηκε στην Ευρώπη μετά από την ψήφιση του στην Καλιφόρνια. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε στις 16 Απριλίου υπέρ του περιορισμού της χρήσης των λεπτών πλαστικών σακουλών στην ΕΕ κατά τουλάχιστον 80% μέχρι το 2019.Το νέο νομοθετικό πλαίσιο καλεί τις χώρες της ΕΕ να μειώσουν αρχικά την κατανάλωση των σακουλών κατά 50% έως το 2017.

 

Καλιφόρνια

Προς απαγόρευση των πλαστικών σακουλών μίας χρήσης, προχώρησε η πολιτεία της Καλιφόρνια, βάσει νομοθεσίας που υπέγραψε σήμερα ο κυβερνήτης Έντμουντ Μπράουν και σύμφωνα με την οποία καθίσταται παράνομη τη χρήση αυτών σε καταστήματα. Το νομοσχέδιο αυτό απαγορεύει σε σούπερ μάρκετ και φαρμακεία να διανέμουν πλαστικές σακούλες στους πελάτες τους. Ο νόμος αυτός θα τεθεί σε ισχύ τον Ιούλιο του 2015, ενώ τα μικρότερα καταστήματα θα ξεκινήσουν να τον εφαρμόζουν από τον Ιούλιο του 2016.

«Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση -μειώνει τη διακίνηση πλαστικών που ρυπαίνουν τις παραλίες μας, τα πάρκα, ακόμα και τον απέραντο ωκεανό», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Μπράουν. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα του πως και άλλες πολιτείες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Καλιφόρνια.

Στις ΗΠΑ, τα καταστήματα παρέχουν στους πελάτες πλαστικές ή χάρτινες σακούλες όπου τοποθετούν τα αγαθά που αγοράζουν.

Τουλάχιστον 120 κοινότητες της Καλιφόρνια έχουν ψηφίσει διατάξεις για την απαγόρευση των πλαστικών σακουλών, με την υποστήριξη περιβαλλοντικών ομάδων.

Ευρώπη

 

Πάνω από 4 δισ. σακούλες καταλήγουν στα σκουπίδια, μολύνοντας τα ποτάμια, τους ωκεανούς, το έδαφος, το υπέδαφος και τη διατροφική αλυσίδα όλου του ζωικού βασιλείου, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου. Πάνω από 100.000 θαλάσσια ζώα πεθαίνουν κάθε χρόνο από τις πλαστικές σακούλες, ενώ ειδικά οι χελώνες και οι φάλαινες πεθαίνουν γιατί τις τρώνε αφού τις μπερδεύουν με τις μέδουσες.

Τυπικά, αρκετές χώρες έχουν καταργήσει με νόμο τη διάθεση πλαστικής σακούλας στα καταστήματα, όπως η Αυστραλία, η Ιρλανδία, η Ρουάντα, η Σομαλία, η Τανζανία, η Ταϊβάν, η Κίνα, το Μπαγκλαντές, η Μποτσουάνα, η Κένυα και η Σιγκαπούρη. Ωστόσο, η απόσταση ανάμεσα στη νομοθεσία και την πραγματικότητα είναι δυστυχώς μεγάλη.

 

οι Ευρωπαίοι καταναλώνουν περίπου 100 δισεκατ. σακούλες κάθε χρόνο – με 8 δισεκατ. από αυτές να καταλήγουν ως απορρίμματα και χρησιμοποιεί κατά μέσον όρο ετησίως 191 σακούλες, ανακυκλώνοντας μόλις το 6% από αυτές.

Για να αντιμετωπίσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει τροποποιήσεις στον κανονισμό της ΕΕ για τα απορρίμματα. Την κατάργηση ή τουλάχιστον δραστική μείωση χρήσης της πλαστικής σακούλας και άλλων μη ανακυκλώσιμων πλαστικών αποβλήτων μέχρι το 2020

η τροποποίηση της κοινοτικής νομοθεσίας για τα απόβλητα θα μπορούσε όχι μόνο να εξοικονομήσει περίπου 70 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως αλλά και να δημιουργήσει πανευρωπαϊκά 400.000 νέες θέσεις εργασίας στον κλάδο της διαχείρισης και ανακύκλωσης απορριμάτων όπως δηλώνει η συμπροεδρεύουσα των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ρεμπέκα Χαρμς. «Το πλαστικό συχνά θεωρείται φθηνό και διαθέσιμο υλικό στην κοινωνία μας όπου όλα απορρίπτονται και οι ρυθμοί ανακύκλωσης είναι χαμηλοί. Τα μισά από τα απόβλητα που παράγονται συνολικά στην Ευρώπη καταλήγουν στις χωματερές», δήλωσε ο κ. Potocnik. «Δεδομένου ότι δεν πληρώνουμε σχεδόν τίποτα για πλαστικά αντικείμενα όπως σακούλες και μπουκάλια, δεν τους δίνουμε καμία αξία», προσέθεσε κατά την αρχική εισήγηση των προτάσεων, τον Νοέμβριο του 2013.

Ορισμένα κράτη μέλη έχουν ήδη επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα στη μείωση της χρήσης των πλαστικών σακουλών, και ο ίδιος τόνισε σχετικά: «Αν ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι στον ίδιο βαθμό, θα μπορέσουμε να μειώσουμε τη συνολική κατανάλωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά έως και 80 %.»

Δύο βασικά μέτρα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει το προσεχές διάστημα μια σειρά μέτρων για τον περιορισμό της χρήσης ή και την κατάργηση των πλαστικών σακουλών, ενώ ήδη έχει διατυπώσει προτάσεις για την επιβολή «φόρου» στις πλαστικές σακούλες με στόχο την ενίσχυση της ανακύκλωσης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει δύο βασικά μέτρα: Αρχικά, μια τροποποίηση της οδηγίας της ΕΕ για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας θα απαιτούσε τη λήψη μέτρων από τα κράτη μέλη για τη μείωση της κατανάλωσης λεπτών πλαστικών σακουλών – λεπτότερων των 0,05mm – καθώς αυτές επαναχρησιμοποιούνται σπάνια.

Το 90% περίπου των 100 δισεκατ. πλαστικών σακουλών που πωλούνται στην ΕΕ κάθε χρόνο είναι λεπτές, επομένως οι προτάσεις μπορούν να κάνουν όντως τη διαφορά. Η ανάγκη είναι επείγουσα: στη Βόρεια Θάλασσα τα στομάχια άνω του 90% των νεκρών πτηνών ορισμένων ειδών περιέχουν κομμάτια πλαστικού, ενώ οι πλαστικές σακούλες αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 70% των πλαστικών απορριμμάτων που συλλέγονται από τράτες στην ακτή της Τοσκάνης.

 

Βηματα προς την καταργηση των πλαστικων σακουλων

  1. Πλήρη κατάργηση της χρήσης τους

  2. Επιβολή φορολογίας στις σακούλες

  3. Χρήση υφασμάτινης σακούλας

  4. Χρήση Χάρτινης σακούλας


 

Πηγές

http://ec.europa.eu

http://ec.europa.eu/environment/news/efe/articles/2014/02/article_20140226_01_el.htm

http://www.dw.de

http://www.econews.gr

 

Δείτε εδώ σχετική εργασία στο μάθημα της Τεχνολογίας