Ιστολόγιο

Παραλαβή ελέγχων 2016-2017
6ο Γυμνάσιο Ηρακλείου | 13/6/2017

Σας ανακοινώνουμε ότι μπορείτε να προσέρχεστε για  παραλαβή ελέγχων επίδοσης των ... Περισσότερα...

Παρουσίαση στο 7ο μαθητικό φεστιβάλ ψηφιακής δημιουργίας
Agile Scrum | 3/5/2017

Το Σάββατο 29-4-17, παρουσιάσαμε στο πολιτιστικό κέντρο Ηρακλείου τα εξαγόμενα της δουλειάς ... Περισσότερα...

Ενημερωτικός Οδηγός: Μετά το Γυμνάσιο για το ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ.
από το ΚΕ.ΣΥ.Π. | 30/4/2017

Μετά το Γυμνάσιο, Τί; Μπορείτε να κατεβάσετε σε μορφή pdf τον οδηγό για το σχολικό έτος ... Περισσότερα...

Περισσότερες αναρτήσεις...
Κατηγορίες
Αρχεία

Αριστεία 2016-2017:

Α τάξη

Β τάξη

Γ τάξη

 

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS+ KA2.

UNESCO Heritage. Erasmus + 2014-2016

Code:2014-1-RO01- KA201-002437_6

 

 'It's culture, not war, that cements European identity'   

Umberto Eco

 

                  

Επίσημη ιστοσελίδα του Προγράμματοςhttp://unescoheritage.net/

Wikispace του προγράμματος: https://unescoerasmus.wikispaces.com/

Σελίδα Κοινωνικής Δικτύωσης του Προγράμματος https://www.facebook.com/pages/Unesco-Heritage/1525924204320472

Χρήσιμες Συνδέσεις:

http://whc.unesco.org/en/tentativelists/5860/

http://whc.unesco.org/en/list/

http://www.ekt.gr/content/display?prnbr=89494

http://www.ekt.gr/

http://www.wdl.org/en/

Εμπλεκόμενα Σχολεία:

·COLEGIUL NATIONAL "LIVIU REBREANU", Bistrita .Ρουμανία. 

·Agrupamento de Escolas Dr. Mario Sacramento.Aveiro Πορτογαλία

·Hasan Sadoglu vocational and Technical Anatolian High School. Istanbul. Τουρκία

·Turisticko ugostiteljska skola. Split Κροατία

·ISTITUTO ISTRUZIONE SUPERIORE CASTELNOVO NE MONTI. Ιταλία

·Zakladni skola Ostrava, Nadrazni 117, p.o.Ostrava. Τσεχία

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Λουλάκη Μαρία (Φυσικός)

Μαθιουδάκης Δημήτρης (Μαθηματικός)

Μανουσάκη Αμαλία (Φιλόλογος)

Μαρκοδημητράκη Εύη (Νομικός)

Μετζάκη Μαρία (Μουσικός)

 Μυρωνάκη Άννα (Βιολόγος)

 Σταματάκη Μαρία (Μαθηματικός)

Σφακιανάκη Άννα (Φιλόλογος)

Τζωρτζάκη Ελευθερία (Φιλόλογος)

Φίλη Μαρία (Αγγλική φιλολογία)

ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ

Αμανάκης Μιχάλης

Αντωνακάκης Αλέξανδρος

Βαρανάκη Εμμέλεια

Βασιλειάδη Εύα

Ιριδα Λαμπροπούλου

 Καλυκάκη Μαρία

Λεοντάκη Ειρήνη

Μεσσαριτάκη Μαρία

Μπέη Εμμανουέλα

Μπερταχά Καλλίστη

Παπαμαρκάκη Βάσια

Πιπεράκης Φώτης

Πίσσας Νίκος

Ροδουσάκη Αναστασία

Σκουτέλη Μαρία

Σμαριανάκη Μάρια

Σμπώκου Ειρήνη

Σοφουλάκη Χριστίνα

Τακαλάκης Νίκος

Τζιβεράκη Εβελίνα

Τζουλιαδάκη Χρυσάνθη

Τιγκίρη Άννα-Μαρία

Τσατσάκης Μιχάλης

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα:

 

Επτά σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από τη Ρουμανία, την Ελλάδα, την Τουρκία, την Πορτογαλία, την Κροατία, την Ιταλία και την Τσεχική Δημοκρατία με μια πλούσια συμβολή στην ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά συμμετείχαν σε μια εταιρική σχέση που επικεντρώθηκε στην αύξηση της ευαισθητοποίησης για την πολιτιστική υλική και άυλη κληρονομιά που μας ενώνει όλους, και την ανάγκη να διδαχθούμε από το παρελθόν και να οικοδομήσουμε το μέλλον μας σε ένα ενωμένο πολυπολιτισμικό ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Το πρόγραμμα «UNESCO Heritage» συγκέντρωσε την επιθυμία μας ως εκπαιδευτικοί να διδάξουμε στους μαθητές μας πώς να διδαχθούν από το παρελθόν ,να το εκτιμήσουν και να αναγνωρίσουν τη ανάγκη της συντήρησης και διατήρησής του. Είναι πεποίθησή μας ότι η διαδικασία διαμόρφωσης της προσωπικότητας του ατόμου είναι πολύ στενά συνδεδεμένη με μια χρονική και χωρική διάσταση που προσδίδει ιστορικότητα στον άνθρωπο. Ο πολιτισμός είναι μια βάση για την ανάπτυξη της ταυτότητας (ένα είδος πολιτιστικής μήτρας) που υπάρχει σε ένα υποσυνείδητο επίπεδο και μπορεί να είναι ορατό στις υπέροχες ανθρώπινες δημιουργίες που έχουν αντέξει τις δοκιμασίες του χρόνου και της αλλαγής. Η πολιτιστική μας κληρονομιά συνδέει το παρελθόν με το μέλλον, μιλά για το ποιοι είμαστε χρησιμοποιώντας κοινά προγονικά σύμβολα και μεταφέρει σημαντικές πληροφορίες που πρέπει να διαβιβάζονται στην επόμενη γενιά των Ευρωπαίων πολιτών. Θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για ένα πολιτιστικό DNA.

Η πολιτιστική κληρονομιά είναι υπό σοβαρή οικονομική και κοινωνική πίεση. Είναι επιτακτική ανάγκη να συνστρατευτούμε για την υπεράσπιση και τη διατήρηση της ως κάτι το μοναδικό και ανεπανάληπτο. Πρόκειται για κοινωνική και πολιτική επιταγή, καθώς η μελέτη του  παρελθόντος μας μπορεί να μας οδηγήσει σε καλύτερα μελετημένες αποφάσεις για το μέλλον μας. Είναι καθήκον του σχολείου, ως εκπαιδευτικό ίδρυμα, να ενσταλάξει στη νεολαία και στη σχολική κοινότητα, τις αξίες της προάσπισης και της διατήρησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ως εκ τούτου να διαμορφώσει ενεργούς και παρεμβατικούς ευρωπαίους πολίτες. Πιστεύουμε ότι είναι επείγον να αφυπνίσουμε συνειδήσεις, να εκπαιδεύσουμε νοοτροπίες και να δημιουργήσουμε μια νέα γενιά ενδιαφερομένων πολιτών που να μπορούν να σχετίζονται με τις ρίζες τους και συνειδητοποιούν την ανάγκη διατήρησής τους. Το έργο αυτό είχε ως στόχο να τονώσει τη αναζήτηση και την εδραίωση γνώσεων και δεξιοτήτων στη νεολαία μας. Με ένα ελκυστικό και καινοτόμο τρόπο, καταφέραμε να ενσταλάξουμε τις αρχές της δια βίου μάθησης, να ενισχύσουμε  εγκάρσιες δεξιότητες, να προωθήσουμε την κοινωνική ένταξη, ενώ παράλληλα ενδυναμώσαμε τη δυναμική του σχολείου και τον ρόλο του σε αυτή τη διαδικασία.

Το έργο ανέπτυξε και δοκίμασε καινοτόμες μαθητοκεντρικές παιδαγωγικές προσεγγίσεις χρησιμοποιώντας μεθοδολογίες που βασίζονται στις ΤΠΕ και είχε ως αποτέλεσμα  αβίαστη, συνεταιριστική γνώση. Η εκπαίδευση μέσω εργασιών, η συνεργατική μάθηση και η ανάπτυξη βασικών δεξιοτήτων ήταν στο επίκεντρο των προγραμματισμένων δραστηριοτήτων που προώθησαν επίσης τη διαπολιτισμική ανοχή, τη δημιουργική έκφραση, την αυτογνωσία και τον σεβασμό.

 Οι δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν από τη συνεργασία μας ήταν τα εξής:

1. Μια κοινή ιστοσελίδα (forum για τους εκπαιδευτικούς, παρουσιάσεις σχολείο, φωτογραφίες και ένα φόρουμ για τους μαθητές). http://unescoheritage.net/

2. Εργαστήρια για νέα εκπαιδευτικά εργαλεία (Zee map, χάρτης Google, διαδραστικές δραστηριότητες σε απευθείας σύνδεση: e-puzzle) και στρατηγικές (βιωματική μάθηση, εκπαίδευση μέσω εργασιών ).

3. Ένα διαπολιτισμικό φεστιβάλ σε μια από τις χώρες.

4. Τελικό διεθνές συμπόσιο με άρθρα από μαθητές και καθηγητές που έχουν δημοσιευθεί σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή.

5. Online μαθήματα σχετικά με το θέμα της υλικής και άυλης κληρονομιάς. Αυτά αξιολογήθηκαν μέσω ερωτηματολογίων.

6. Ανάπτυξη ενός προγράμματος σπουδών βασισμένο στην ανάπτυξη ικανοτήτων  με τίτλο «Ευρωπαϊκή Ταυτότητα-μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς», ως πνευματικό προιόν.

7. Επιστημονικά άρθρα 

Οι στόχοι μας ήταν κυρίως μαθητοκεντρικοί , εστιασμένοι στο να:

-ενσταλάξουμε "καλές πρακτικές" στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

- παράσχουμε στους νεότερους την αίσθηση του «ανήκειν», σε μια ευρωπαϊκή κοινότητα με ισχυρή πολιτιστική ταυτότητα και συνέχεια μέσα από τη γνώση της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

-δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για την πολυπολιτισμικές εμπειρίες που προωθούν τον σεβασμό της κοινωνικής, γλωσσικής και πολιτιστικής πολυμορφίας.

 -παγιώσουμε την  αίσθηση της ιδιότητας του ευρωπαίου πολίτη μέσω της πολιτιστικής και γλωσσικής ανταλλαγής.

- αποδείξουμε την αρχή των συγκοινωνούντων δοχείων μεταξύ της τοπικής, περιφερειακής, εθνικής και ευρωπαικής  ιστορίας.

- αναπτύξουμε, με βάση την ιστορική έρευνα, δεξιότητες στην επικοινωνία, στην ΤΠΕ και στις ξένες γλώσσες.

- αναπτύξουμε δεξιότητες επεξεργασίας δεδομένων και γλωσσικές δεξιότητες, δίνοντας στους μαθητές χειροπιαστή εμπειρία στο σχεδιασμό και την οργάνωση ενός κοινού έργου.

-εφαρμόσουμε ιδέες στο πλαίσιο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας

-αναπτύξουμε τις «εγκάρσιες δεξιότητες» των ευρωπαίων μαθητών( ικανότητες σκέψης με κριτικό πνεύμα, ανάληψης πρωτοβουλιών, επίλυσης προβλημάτων και ομαδικής εργασίας).

- αποδείξουμε την προθυμία μας να ενσωματώσουμε καλές πρακτικές και νέες μεθόδους στις καθημερινές μας δραστηριότητες διδασκαλίας και επομένως να βελτιώσουμε το επαγγελματικό προφίλ του δυναμικού και αφοσιωμένου ευρωπαίου εκπαιδευτικού.

Κάθε πνευματική παραγωγή που παράχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος είναι ελεύθερα προσβάσιμες στο ευρύ κοινό μέσω του διαδικτύου και σε έντυπη μορφή. Υπήρξαν επίσης δραστηριότητες διάδοσης που διοργανώθηκαν σε κάθε χώρα μέσα από παρουσιάσεις, δελτία ειδήσεων, άρθρα και κάλυψη από τα ΜΜΕ. Η ιστοσελίδα του προγράμματος θα είναι ανοικτή και σε άλλες πόλεις της Ευρώπης, έτσι ώστε και άλλα σχολεία να μπορούν να ενημερωθούν για την πολιτιστική κληρονομιά.

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Φύσηξε ευρωπαϊκός αέρας στο 6ο Γυμνάσιο Ηρακλείου

 

Στο νέο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό, Erasmus +, συμμετέχει από φέτος το 6ο Γυμνάσιο Ηρακλείου.

Το πρόγραμμα έχει τίτλο UNESCO Heritage. Erasmus+ project 2014-2015 και διεξάγεται στο πλαίσιο της δράσης "Συνεργασία για καινοτομία και ανταλλαγή καλών πρακτικών στον τομέα της Σχολικής Εκπαίδευσης" ΚΑ2/ Στρατηγικές Συμπράξεις αποκλειστικά μεταξύ σχολείων και θα διαρκέσει δύο χρόνια. Το εταιρικό σχήμα αποτελείται από σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από επτά χώρες με συμβολή στην ευρωπαϊκή πνευματική και πολιτιστική κληρονομιά και συγκεκριμένα από τη Ρουμανία, την Πορτογαλία, την Τουρκία, την Ελλάδα, την Κροατία, την Ιταλία και την Τσεχία.

Ήδη έχει υπογραφεί η Σύμβαση Επιχορήγησης ανάμεσα στο 6ο Γυμνάσιο Ηρακλείου και στο Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, το οποίο ως Δημόσια Αποκεντρωμένη Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων επέχει θέση Εθνικής Μονάδας για τους τομείς Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος  Erasmus +.

Στόχος του Προγράμματος

Η πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO, σε ευρωπαϊκή διάσταση συνδέει το παρελθόν με το μέλλον, μιλάει για το ποιοι είμαστε, χρησιμοποιώντας κοινά προγονικά σύμβολα και ενσταλάζει στους μαθητές την ιδέα συνειδητά να προστατεύουν, να διατηρούν και να διαβιβάζουν στην επόμενη γενιά την ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά. Kύριος στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με την αναγνώριση και τη διατήρηση της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, υλικής και άυλης που ενώνει όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Το έργο αποσκοπεί στη δημιουργία των προϋποθέσεων ώστε η νεότερες γενιές να αναγνωρίσουν τη σημασία της πολιτιστικής και φυσικής μας κληρονομιάς, να διδαχθούν από το παρελθόν και να οικοδομήσουν το μέλλον σε ένα ενιαίο πολυπολιτισμικό ευρωπαϊκό πλαίσιο. Οι μαθητές του 6ου Γυμνασίου που μετέχουν στο Πρόγραμμα θα μελετήσουν και θα προβάλλουν εμβληματικά μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας αλλά είναι επιθυμία τους να προβάλλουν επίσης και το αίτημα της Ελλάδας να συμπεριληφθεί το μνημείο της Κνωσού στην λίστα της Unesco.

 

Οφέλη για τους μαθητές

Μέσα από τις κινητικότητες που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της συγκεκριμένης δράσης δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για πολυπολιτισμικές εμπειρίες που προωθούν τον σεβασμό για την κοινωνική, γλωσσική και πολιτιστική πολυμορφία και παγιώνουν την ιδιότητα του ενεργού και παρεμβατικού ευρωπαίου πολίτη.

Με βάση την ιστορική έρευνα οι μαθητές βελτιώνουν τις δεξιότητες επεξεργασίας και ανάλυσης δεδομένων και αποκτούν χειροπιαστή εμπειρία στην οργάνωση ενός κοινού σχεδίου. Παράλληλα βελτιώνουν τις δεξιότητές τους στις ξένες γλώσσες, καθώς και το επίπεδο της ψηφιακής τους επάρκειας, αφού προετοιμάζουν άρθρα και παρουσιάσεις, όπως προβλέπεται στις διακρατικές κινητικότητες, οι οποίες γίνονται με σκοπό το συντονισμό και την οργάνωση των δραστηριοτήτων της σύμπραξης.

Τέλος όλα τα παραπάνω συμβάλλουν στην καλύτερη συνειδητοποίηση του ευρωπαϊκού σχεδίου και των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Σύμφωνα με τη Διευθύντρια του σχολείου κ. Περβολαράκη -Κολυβάκη Αικατερίνη, «η συμμετοχή του 6ου Γυμνασίου στο Πρόγραμμα UNESCO Heritage. Erasmus+ έχει πολύπλευρη σημασία, καθώς οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετέχουν, αποκτούν τη δυνατότητα να διευρύνουν τους ορίζοντές τους  με βιωματικό τρόπο, να ταξιδέψουν και να συνεργαστούν με συνομηλίκους τους από άλλες χώρες της Ευρώπης, προκειμένου να εκπονήσουν έργο από κοινού. Επιπλέον, η ενσωμάτωση καλών πρακτικών και καινοτόμων μεθόδων στις καθημερινές δραστηριότητες, η αποδοχή και ο σεβασμός της κοινωνικής και πολιτιστικής πολυμορφίας, η ομαδικότητα και η δημοκρατική στάση, είναι στοιχεία που προωθούνται μέσα από το συγκεκριμένο Πρόγραμμα και εξασφαλίζουν πολλαπλά οφέλη για τους μαθητές μας».

Ήδη πραγματοποιήθηκε η πρώτη προβλεπόμενη διακρατική συνάντηση των συμμετεχόντων στο διάστημα από 17 έως 21 Νοεμβρίου 2014 στην περιοχή Bistrita της Ρουμανίας. Σκοπός της συνάντησης ήταν η ανάθεση εργασιών μεταξύ των εταίρων και ο συντονισμός των επόμενων ενεργειών. Τις αποστολές υποδέχτηκε στο Δημαρχείο της πόλης ο δήμαρχος της Bistrita, Ovidiu Cretu και ο Διευθυντής του συντονιστικού σχολείου (Collegiul National "Liviu Rebreanu") και μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Constantin Rus. Το 6ο Γυμνάσιο Ηρακλείου σε αυτήν την πρώτη συνάντηση εκπροσωπήθηκε από την κ. Μαρία Φίλη, καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας, η οποία είναι και η συντονίστρια της ελληνικής συμμετοχής και από την καθηγήτρια μουσικής κ. Μαρία Μετζάκη. Στο πλαίσιο της συνάντησης, οι εταίροι έκαναν μια σύντομη παρουσίαση της πόλης τους.

Επόμενο βήμα αποτελεί η Κινητικότητα 1 με επίσκεψη δύο καθηγητών και τεσσάρων μαθητών στην Ostrava της Τσεχίας, όπου προβλέπονται δειγματικές διδασκαλίες, επισκέψεις σε τοπικά μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, εργαστήριο με τίτλο "Χαμένοι θησαυροί της πολιτιστικής κληρονομιάς" και πολυπολιτισμικά δρώμενα με μουσική, χορό, φαγητό και χειροτεχνία.

ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΣΤΡΑΒΑ ΤΗΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

Συμμετοχή του 6ου Γυμνασίου σε Δραστηριότητες διδασκαλίας, μάθησης και επιμόρφωσης στην Οστράβα της Τσεχίας. (1-6 Δεκεμβρίου)

ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΣΕΧΙΑ

Οι δραστηριότητες αυτές πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ KA2 με τίτλο Unesco Heritage στο οποίο συμμετέχει το 6ο Γυμνάσιο Ηρακλείου. Στις δραστηριότητες πήραν μέρος μαθητές (11-18 χρονών)και καθηγητές από 7 Ευρωπαϊκές χώρες (Ρουμανία, Πορτογαλία, Ιταλία. Τουρκία, Κροατία, Ελλάδα, Τσεχία)

Η  διαφορετική εθνική καταγωγή, η θρησκεία ή το θρησκευτικό δόγμα, η μητρική γλώσσα, η διαφορετική κοινωνικοοικονομική προέλευση δεν αποτέλεσαν εμπόδιο στην επικοινωνία, συνεργασία ,στην ανάπτυξη φιλικών σχέσεων  για τα παιδιά με διεθνιστική συνείδηση , πνευματική ωριμότητα και προσαρμοστικότητα σε νέες καταστάσεις .

Ζητούμενα του προγράμματος είναι η ανάπτυξη κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας (παράλληλα με την εθνική ταυτότητα), η ανάπτυξη της ανοχής σε διαφορετικά πολιτισμικά δεδομένα, η αναγνώριση της αξίας του ξεχωριστού πολιτισμού κάθε χώρας μακριά από στερεότυπα και εθνοκεντρικές προσεγγίσεις, η ανάπτυξη φιλικών σχέσεων ανάμεσα στους συμμετέχοντες.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε συναντήσεις σε σχολείο της Οστράβα:

 

Τη Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου η αποστολή κάθε χώρας παρουσίασε  και σχολίασε powerpoint  ,φτιαγμένο από τα παιδιά του προγράμματος με τα μνημεία και τις προσωπικότητες της χώρας. (Εξαιρετική κρίθηκε  η ταινία που είχαν σκηνοθετήσει και γυρίσει οι μαθητές της Κροατίας για να δείξουν τα μνημεία της χώρας τους).

Την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο χώρο του σχολείου εργαστήριο με θέμα: “Lost  treasures of cultural heritage” το οποίο στηρίχτηκε σε καινοτόμες παιδαγωγικές μεθόδους : active discovery guided, peer assessment, student generated content, individualized discovery in a collaborative community.

Την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου οι μαθητές χωρισμένοι σε ετερογενείς ομάδες (ως προς την ηλικία, την εθνική καταγωγή κ.λ.π.), πήραν μέρος στα εξής εργαστήρια: κατασκευής χειροποίητων αντικειμένων, β. ζαχαροπλαστική/ μαγειρική, γ. παρουσίαση προσωπικοτήτων κάθε χώρας, δ. γεωγραφίας. Σε αυτά κλήθηκαν να δείξουν τις δεξιότητες  αλλά και τις γνώσεις τους! Επίσης έγινε προσπάθεια να μάθουν τα βασικά της τσέχικης γλώσσας.

Πραγματοποιήθηκαν οι ξεναγήσεις:

Τη Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου μετά το μεσημεριανό φαγητό στην καντίνα του σχολείου ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους του σχολείου ( παλιό αλλά πολύ καθαρό και οργανωμένο το σχολείο, τα παιδιά ήσυχα -ακόμα και στις αίθουσες με ομαδοσυνεργατική διδασκαλία-, ευγενέστατα, οι χώροι του σχολείου καθαροί, διακοσμημένοι με εικαστικά συγκεκριμένης θεματολογίας και τεχνικής).

Βόλτα στην πόλη. Η θέα της πόλης από τον «πύργο» εξαιρετική!

Οι πλατείες στολισμένες χριστουγεννιάτικα, πολύ κρύο και συναυλία με χριστουγεννιάτικους ύμνους.

Την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου ολοήμερη εκδρομή στο Kromeriz και Olomouc (μνημεία UNESCO σε μικτό στυλ μπαρόκ και ροκοκό). Απογευματινή ξενάγηση σε μεταλλωρυχείο (μνημείο UNESCO).

Την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου: επίσκεψη στο κέντρο Επιστημών- Τεχνολογίας- Πολιτισμού. Διαδραστικές οθόνες παντού και προσομοιώσεις.

Την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου  : Special P.E. Lesson στο παγοδρόμιο της Οστράβα και στη συνέχεια επίσκεψη στο Roznof open air museum  (αναβίωση αγροτικής ζωής με δρώμενα παραμονής Αγ. Νικολάου)

 

Τα παιδιά είχαν πολλές ευκαιρίες να μιλήσουν μεταξύ τους  ( Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά, Ιταλικά – δεν ήταν όλα τα σχολεία αγγλόφωνα) , να γνωριστούν, ν’ ανταλλάξουν ηλεκτρονικές  διευθύνσεις, να χορέψουν -στο αποχαιρετιστήριο πάρτυ – και να κλάψουν όταν έπρεπε να αποχαιρετήσουν τους καινούριους φίλους τους. Το βράδυ της Παρασκευής τα περισσότερα παιδιά ένιωθαν συγκινημένα. Μας αγκάλιασαν, και μας ζήτησαν να «μεσολαβήσουμε» στους συνοδούς τους για να ξαναπάνε!

ΤΟ 6ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΤΗΝ BISTRITA ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΓΙΑ TA MNHMEIA ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ UNESCO

ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

Αντιπροσωπεία του 6ου Γυμνασίου Ηρακλείου συμμετείχε σε δραστηριότητες επιμόρφωσης, διδασκαλίας και μάθησης που έλαβαν χώρα στην Μπιστρίτα της Ρουμανίας από 22 έως 28 Φεβρουαρίου και πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος UNESCO Heritage Erasmus+ 2014-2016. Στις εργασίες αυτές πήραν μέρος μαθητές και καθηγητές από επτά ευρωπαϊκές χώρες (Ρουμανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Τουρκία, Κροατία, Ελλάδα, Τσεχία).

Κύριος στόχος του Προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με την αναγνώριση και τη διατήρηση της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς , υλικής και άυλης που ενώνει όλες τις χώρες της Ευρώπης. Το έργο αποσκοπεί στην ανάγκη να διδαχθούμε από το παρελθόν και να οικοδομήσουμε το μέλλον σε ένα ενιαίο πολυπολιτισμικό ευρωπαϊκό πλαίσιο. Παράλληλα ενσταλάζει στους μαθητές την ιδέα συνειδητά να προστατεύουν, να διατηρούν και να διαβιβάζουν στην επόμενη γενιά την ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά. Οι μαθητές του 6ου Γυμνασίου που μετείχαν στο Πρόγραμμα μελέτησαν και παρουσίασαν το ανακτορικό κέντρο της Κνωσού, με απώτερο σκοπό να αποδείξουν ότι το μνημείο πληροί τις προϋποθέσεις για την ένταξή του στη λίστα των μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Δείτε το σχετικό αρχείο

 

Το πρόγραμμα περιελάμβανε συναντήσεις στο σχολείο «Liviu Rebreanu» National College στην Μπιστρίτα της Ρουμανίας περιοχή Τρανσυλβανίας, καθώς και εκπαιδευτικές επισκέψεις σε μνημεία της ευρύτερης περιοχής που έχουν συμπεριληφθεί στην Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά της Unesco:

-Τη Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου οι αποστολές όλων των εταίρων συναντήθηκαν στο σχολείο «Liviu Rebreanu» National College, όπου κάθε χώρα παρουσίασε μνημεία της Unesco που είτε έχουν ήδη συμπεριληφθεί στην Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά είτε είναι υποψήφια προς ένταξη. Οι μαθητές του 6ου Γυμνασίου παρουσίασαν το παλάτι της Κνωσού με την προσδοκία να προωθήσουν την ένταξή του στη λίστα των μνημείων της Unesco.

-Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκαν στο χώρο του σχολείου εργαστήρια με θέμα «Lost treasure- UNESCO heritagethe past». Η ομάδα των μαθητών της Ρουμανίας έκανε παρουσίαση με θέμα «Τα μνημεία της χώρας που κατέστρεψε το καθεστώς Τσαουσέσκου». Στη συνέχεια ζητήθηκε από τις ομάδες καθηγητών και μαθητών κάθε χώρας να φτιάξουν ένα πόστερ με θέμα: τα μηνύματα, οι αξίες, οι πεποιθήσεις του παρελθόντος, που έχουν περάσει στο παρόν, στις νεώτερες γενιές. Οι μαθητές του 6ου Γυμνασίου κατέγραψαν το ιδανικό της ελευθερίας, τη φιλοξενία, τη γνησιότητα, την αγάπη για τη χαρά της ζωής και για τη φύση. Μετά την παρουσίαση και την ανάρτηση της εργασίας, ακολούθησε δεύτερο εργαστήριο μόνο για μαθητές τεσσάρων ανάμικτων ομάδων από όλες τις χώρες, με θέμα: τα μηνύματα για το μέλλον. Τα παιδιά επικοινώνησαν και συνεργάστηκαν μεταξύ τους, προβάλλοντας την αξία της αυτογνωσίας, το σεβασμό στη διαφορετικότητα, την αγάπη για τη γνώση, τη φαντασία και τη δημιουργικότητα.

-Πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στους χώρους του σχολείου «Liviu Rebreanu» National College που έχει συμπληρώσει τα εκατό χρόνια λειτουργίας και αριθμεί 1700 μαθητές ηλικίας από έξι έως δεκαοκτώ ετών. Πρόκειται για ένα παλιό αλλά πολύ καθαρό και οργανωμένο σχολείο. Τα παιδιά ήταν ήσυχα και ευγενικά, πρόθυμα και φιλόξενα. Οι χώροι του σχολείου καθαροί και διακοσμημένοι με εργασίες των μαθητών. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η αίθουσα γεωγραφίας με απεικονίσεις στους τοίχους των πλανητών, των λιθοσφαιρικών πλακών, των ηφαιστειακών εκρήξεων και των πετρωμάτων. Επίσης θετική εντύπωση προκάλεσαν οι αίθουσες πληροφορικής, φυσικής, βιολογίας, καθώς και η συλλογή βαλσαμωμένων ζώων.

-Ακολούθησε ξενάγηση στο κέντρο της Μπιστρίτα: στην Ευαγγελική εκκλησία, στην Ορθόδοξη εκκλησία και στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

-Την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο της καλής πρακτικής learning by experience πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στη Sighisoara citadel που προστέθηκε στη λίστα της παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco το 1999. Η Sighisoara χτισμένη το 12ο αιώνα από γερμανούς τεχνίτες και εμπόρους γνωστούς ως Σάξονες της Τρανσυλβανίας, αποτελεί έξοχο παράδειγμα μιας μικρής, οχυρωμένης μεσαιωνικής πόλης που διαδραμάτισε σημαντικό στρατηγικό και εμπορικό ρόλο στις παρυφές της κεντρικής Ευρώπης για αρκετούς αιώνες. Ακολούθησε επίσκεψη στο χωριό Viscri στην περιοχή του Brasov στην Τρανσυλβανία ενταγμένο στην Unesco από το 1993. Αξέχαστες έμειναν σε όλους οι τοπικές αυθεντικές γεύσεις των σπιτικά μαγειρεμένων φαγητών και η ζεστή φιλοξενία.

-Την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε από την ομάδα της Ρουμανίας στο χώρο του σχολείου μάθημα γεωγραφίας με θέμα «το Δέλτα του Δούναβη- Unesco». Οι μαθητές είχαν καθίσει σε διάταξη δέλτα, στο πάτωμα υπήρχαν απλωμένα φυτά από το δέλτα του Δούναβη και ζωγραφιές των μαθητών με την πανίδα του Δέλτα. Έγινε χρήση χάρτη, πίνακα, παρουσίαση prezi και προβολή video. Στο δεύτερο μέρος στο εργαστήριο πληροφορικής, οι μαθητές όλων των χωρών χωρισμένοι σε ετερογενείς ομάδες, πήραν μέρος στην κατασκευή puzzles, στη διερεύνηση- αναγνώριση και στην παρουσίαση του μνημείου Unesco που αυτό απεικόνιζε, αντλώντας πληροφορίες από το internet για την ταυτότητα του μνημείου. Επίσης μία ομάδα μαθητών που εργάστηκε σε χωριστή αίθουσα έφτιαξε μία εντυπωσιακή κατασκευή που απεικόνιζε τρισδιάστατα την πανίδα και τη χλωρίδα του Δέλτα του Δούναβη.

-Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στην αίθουσα τελετών του σχολείου η αντιπροσωπεία κάθε χώρας, παρουσίασε την παραδοσιακή φορεσιά, παραδοσιακό χορό και τραγούδι. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε κλίμα εορταστικό με χρώματα, μελωδίες και ρυθμούς από τις επτά συμμετέχουσες χώρες. Ήταν μια εκδήλωση που συνέβαλε στη γόνιμη αλληλεπίδραση των εταίρων, καθώς καλλιέργησε το σεβασμό και το θαυμασμό για τις παραδόσεις κάθε χώρας.

-Την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου μαθητές και καθηγητές, μεταφέρθηκαν στο χώρο του Καλλιτεχνικού Σχολείου της Bistrita, όπου πήραν μέρος σε εργαστήριο ζωγραφικής. Οι συμμετέχοντες παρέλαβαν κεραμικά πλακίδια με ανάγλυφες παραστάσεις μνημείων της Unesco Ρουμανίας που είχαν επισκεφθεί τις προηγούμενες μέρες για να τα χρωματίσουν. Μικροί και μεγάλοι κλήθηκαν να δείξουν τις καλλιτεχνικές τους δεξιότητες! Στο τέλος έγινε ξενάγηση στα εργαστήρια αρχιτεκτονικού σχεδίου, επεξεργασίας πηλού, ζωγραφικής σε γυαλί και σχεδίου μόδας που λειτουργούν στο χώρο του Καλλιτεχνικού Σχολείου.

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε εκδρομή στην Tihuta στο κάστρο του «Δράκουλα», όπου έλαβε χώρα η παρουσίαση αντιπροσωπευτικών εδεσμάτων από καθεμιά από τις επτά χώρες. Η ελληνική-κρητική γωνιά προέβαλλε το ελαιόλαδο, τις ελιές, το κρασί την τσικουδιά, το ρακόμελο, το μέλι, το καρύδια, το γλυκό σταφύλι, τις σταφίδες, τα αποξηραμένα σύκα, διάφορα είδη τυριών, τα καλιτσούνια και τον ντάκο με ντομάτα, λάδι, μυζήθρα και ρίγανη. Η ποικιλία των χρωμάτων και των γεύσεων προσέλκυσαν μικρούς και μεγάλους στο χώρο της ελληνικής-κρητικής γωνιάς που απέσπασε θετικά σχόλια και έκλεψε τις εντυπώσεις! Η βραδιά έκλεισε με μουσικοχορευτικό δρώμενο με αναμμένες δάδες σε ένα μαγευτικό νυχτερινό τοπίο με τις νιφάδες του χιονιού να πέφτουν γύρω. Τέλος κάθε ομάδα παρέλαβε και άναψε το φαναράκι της, το οποίο ελευθέρωσε στο νυχτερινό ουρανό κάνοντας μια ευχή. Η εικόνα ήταν πραγματικά εντυπωσιακή!

Την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στο περίφημο αλατωρυχείο της Turda, που τα τελευταία χρόνια ανακαινίστηκε και μετατράπηκε σε δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο με παιδική χαρά, θέατρο και γήπεδο πινκ-πονκ. Οι μαθητές κατέβηκαν σχεδόν 120 μέτρα μέσα στη γη προκειμένου να γνωρίσουν από κοντά την ιστορία του ορυχείου, αλλά και να διασκεδάσουν ανεβαίνοντας στο καρουζέλ ή κάνοντας βαρκάδα στη λίμνη του υπόγειου ορυχείου με τους εντυπωσιακούς σταλαγμίτες.

Τα οφέλη για τους μαθητές του 6ου Γυμνασίου που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα υπήρξαν πολλαπλά. Μέσα από την κινητικότητα που πραγματοποιήθηκε στη Ρουμανία τα παιδιά, ανέλαβαν πρωτοβουλίες, ενδυνάμωσαν την προσωπικότητα και ενίσχυσαν την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή τους, καθώς εκτέλεσαν δραστηριότητες μπροστά σε κοινό και καλλιέργησαν την ικανότητα της επικοινωνίας. Παράλληλα αξιοποίησαν τις δεξιότητές τους στις ξένες γλώσσες και στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αφού χρειάστηκε να προετοιμάσουν παρουσιάσεις, όπως προβλέπεται στις διακρατικές κινητικότητες. Η διαφορετική καταγωγή, η θρησκεία, η γλώσσα και η διαφορετική κοινωνικοοικονομική προέλευση δεν αποτέλεσαν εμπόδιο στην επικοινωνία και τη συνεργασία, στην ανάπτυξη φιλικών σχέσεων για τα παιδιά, τα οποία είχαν πολλές ευκαιρίες να μιλήσουν μεταξύ τους, να γνωριστούν και να ανταλλάξουν ηλεκτρονικές διευθύνσεις. Στο τέλος πραγματικά λυπήθηκαν, όταν έπρεπε να αποχαιρετήσουν τους καινούργιους φίλους τους. Επιστρέφοντας δήλωσαν ενθουσιασμένα από την εμπειρία που έζησαν και είπαν ότι συστήνουν ανεπιφύλακτα στους συμμαθητές τους τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα UNESCO Heritage. Erasmus +2014-2016. Την επιτυχημένη αποστολή των τεσσάρων μαθητριών που συμμετείχαν πρόθυμα σε όλες τις δραστηριότητες και πρόβαλαν τόσο τη μινωική Κρήτη, όσο και τη σύγχρονη εκδοχή του νησιού στον τομέα της μουσικοχορευτικής παράδοσης καθώς και των τοπικών γεύσεων, συνόδεψαν οι καθηγήτριες κα Μαρία Σταματάκη, μαθηματικός και η κα Ελευθερία Τζωρτζάκη, φιλόλογος.

Ας σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του ίδιου Προγράμματος, προηγήθηκε ανάλογο επιμορφωτικό ταξίδι στην Οστράβα Τσεχίας στις αρχές Δεκεμβρίου. Μαθητές και καθηγητές από επτά διαφορετικές χώρες εργάστηκαν πάνω στο θέμα της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από σχολικά εργαστήρια, με εφαρμογή καλών πρακτικών στην εκπαίδευση, με ενδιαφέρουσες εκπαιδευτικές επισκέψεις και ξεναγήσεις. Την τότε αποστολή είχαν συνοδεύσει οι καθηγήτριες του σχολείου κα Αμαλία Μανουσάκη και κα Άννα Σφακιανάκη.

Στο μεταξύ οι εργασίες του Προγράμματος συνεχίζονται με αμείωτο ενδιαφέρον. Επόμενο σημείο συνάντησης των εταίρων είναι η Κωνσταντινούπολη και το ραντεβού έχει οριστεί στα τέλη Απριλίου.

Οι μαθήτριες του 6ου Γυμνασίου παρουσιάζουν το μνημείο της Κνωσού, Οι αποστολές των επτά χωρών στην Ευαγγελική Εκκλησία στο κέντρο της και επιχειρηματολογούν για την ένταξή του στην Unesco. Bistrita.

Συμμετέχοντας σε σχολικό εργαστήριο… Στο “Liviu RebreanuNational College

 

Παραδοσιακοί χοροί… …και τραγούδια

Ζωγραφίζοντας μνημεία της Unesco. Τα κρητικά παραδοσιακά προϊόντα κέρδισαν τις προτιμήσεις όλων.

ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ  

 

 

ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Από 26 Απριλίου έως 2 Μαΐου μια ομάδα 4 μαθητών του 6ου Γυμνασίου Ηρακλεόυ με συνοδούς τις καθηγήτριες Φίλη Μαρία και Μαρκοδημητράκη Εύη , συμμετείχαν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος UNESCO  Heritage Erasmus +  2014-2016

Το πρόγραμμα περιελάμβανε συναντήσεις στο σχολείο '' Hasan Sadoglu vocational and Technical Anatolian High School στην πόλη Μάλτεπε και επισκέψεις σε μνημεία της Κωνσταντινούπολης. Συμμετείχαν μαθητές και καθηγητές από πέντε ευρωπαϊκές χώρες ( Ρουμανία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Τσεχία και Κροατία).

 

26 Απριλίου

Την Κυριακή 26 Απριλίου φθάσαμε στο αεροδρόμιο '' Sabiha Gokcen''  στην ασιατική πλευρά της πόλης κοντά στο προάστιο Μάλτεπε όπου και μείναμε.

27 Απριλίου

Τη Δευτέρα 27 Απριλίου συναντήθηκαν οι αποστολές όλων των εταίρων στο σχολείο ''Hasan Sadoglu'' , ένα μεγάλο σχολείο με 1400 περίπου μαθητές.  Το σχολείο  αν και παλιό είναι  πολύ καλά διατηρημένο . Οι χώροι του σχολείου καθαροί, τακτοποιημένοι, διακοσμημένοι με έργα των μαθητών.

Το καλοσώρισμα στο σχολείο ήταν  εγκάρδιο. Οι Τούρκοι καθηγητές αλλά και οι μαθητές σαν οικοδεσπότες, ήταν αρκετά φιλόξενοι, φιλικοί  κι  ευγενικοί. 

Μετά την πρώτη επαφή γνωριμίας στρωθήκαμε στη δουλειά.  Όλες οι ομάδες συγκεντρωθήκαμε σε μια αίθουσα όπου πραγματοποιήθηκε εργαστήριο με θέμα  :                '' Δημιουργία διαδραστικού χάρτη zeemap με σχέδια μαθητών» με εισήγηση της Τουρκίας.

Στη συνέχεια οι μαθητές όλων των χωρών παρουσίασαν 8 μνημεία  που περιλαμβανόταν στα σχέδια μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς και θα ενσωματωθούν στο διαδραστικό χάρτη, zeemap, που έχει αναλάβει να φτιάξει η Τουρκία με σχέδια φτιαγμένα από μαθητές και από τις 7 χώρες.

 

Τα σχέδια αυτά των μαθητών συμμετείχαν στο 2ο διαγωνισμό διαδικτυακής ψηφοφορίας στο πλαίσιο του προγράμματος και η ελληνική ομάδα συγκέντρωσε και τα 3 βραβεία καταλαμβάνοντας την 1η, 2η και 3η θέση.

 Μετά το φαγητό οι καθηγητές χωρίστηκαν  σε δύο ομάδες και έπαιξαν ένα παιχνίδι γρίφων με τη μορφή του δημοφιλούς παιχνιδιού «escape».  Η ομάδα στην οποία συμμετείχε η ελληνική αποστολή βγήκε νικήτρια σημειώνοντας χρόνο ρεκόρ. Η επόμενη δραστηριότητα στο σχολείο ήταν αφιερωμένη στην παραδοσιακή τέχνη της ζωγραφικής στο νερό, paper marbling (άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Τουρκίας, πρόσφατα ενταγμένη στην Πολιτιστική Κληρονομιά της Unesco). Στο εργαστήριο αυτό μικροί και μεγάλοι ξεδίπλωσαν το ταλέντο τους, δημιουργώντας ο  καθένας το δικό του σχέδιο υπό  την καθοδήγηση  και την επίβλεψη της κυρίας Leyla Cankes, ειδικής σε αυτή την τέχνη.

28 Απριλίου

Την Τρίτη το πρόγραμμά μας ξεκίνησε με την κρουαζιέρα στο Βόσπορο. Απολαύσαμε την υπέροχη θέα της Κωνσταντινούπολης από άλλη οπτική.  Θαυμάσαμε τις υπέροχες  ξύλινες επαύλεις, τα γιαλιά όπως λέγονται,  είδαμε το Ρουμελή Χισάρ , το φρούριο που έχτισε ο Μωάμεθ ο Β΄ ο Πορθητής στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κων/λης και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην κατάκτησή της , το Ντολμά Μπαχτσέ ,περάσαμε κάτω από τη γέφυρα του Βόσπορου.

Στη σύσφιξη των σχέσεων βοήθησε πολύ η χαλαρή διάθεση, το τραγούδι κι ο χορός.

Η βόλτα μας συνεχίστηκε Spice Bazar, δηλαδή την αιγυπτιακή αγορά των μπαχαρικών, στο Καπαλί Ταρσί (μεγάλο Παζάρι) μια από τις μεγαλύτερες στεγασμένες αγορές του κόσμου.

Επισκεφθήκαμε και το τζαμί του Σουλεϊμάν, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Οθωμανικής  αρχιτεκτονικής, που ανήκει στον κατάλογο μνημείων της παγκόσμιας κληρονομιάς της  UNESCO.

 

29 Απριλίου

 Την Τετάρτη  συνεχίστηκαν οι δραστηριότητες μας στο σχολείο.

 Οι μαθητές έπαιξαν το παιχνίδι '' escape'' ένα παιχνίδι που καλλιεργεί τη συλλογικότητα, τη συνεργασία , την παραγωγική συλλογιστική, την κριτική σκέψη, τη λήψη αποφάσεων. Ήταν ένα διασκεδαστικό και συνάμα εκπαιδευτικό παιχνίδι καθώς οι περισσότεροι γρίφοι ήταν δομημένοι γύρω από τη πολιτιστική κληρονομιά της Τουρκίας. Η  ελληνική ομάδα μαθητών βγήκε δεύτερη.

 Παράλληλα, οι καθηγητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ,στα πλαίσια εκπαιδευτικού εργαστηρίου, παρουσίασαν τα εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών τους, ειδικότερα  τη δομή του προγράμμaτος σπουδών στο μάθημα της Ιστορίας και αντάλλαξαν πληροφορίες σχετικά με  τις ομοιότητες και τις διαφορές τους με ιδιαίτερη εμφαση στους γενικούς και ειδικούς στόχους του και τις ικανότητες που προάγει.

Όταν  τελειώσαμε, επισκεφθήκαμε το Μίνιατουρκ,εκθεσιακό χώρο με μικρογραφίες μνημείων από όλη την Τουρκία. Επισκεφτήαμε επίσης και στο ιστορικό μουσείο Πανοράμα 1453 με θέμα την άλωση της Κωνσταντινούπολης.

 

30 Απριλίου

Την Πέμπτη ξεκινήσαμε με προορισμό την ιστορική χερσόνησο. Επισκεφθήκαμε την Αγια-Σοφιά (μνημείο Παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO), είδαμε τον Ιππόδρομο με τον οβελίσκο του Θεοδοσίου του Α΄και τη στηλη των όφεων , το τζαμί του σουλτάνου Αχμέτ ( Μπλε Τζαμί), κατεβήκαμε στο Υδραγωγείο,την τεράστια δεξαμενή που ίδρυσε ο Βυζαντινός Αυτικράτορας Ιουστινιανός . Μετά από ένα μικρό διάλειμμα για φαγητό συνεχίστηκε η ξενάγησή μας με την επίσκεψη στο ανάκτορο Τόπ-Καπί (μνημείο της Παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO) με τους ανεκτίμητους θησαυρούς ,αλλά και με την καταπληκτική θέα προς τον Κεράτιο κόλπο.

Η μέρα έκλεισε με πάρτι για όλους τους μαθητές στο ξενοδοχείο, αποζημιώνοντας τους από την  πολύωρη παραμονή  στο λεωφορείο λόγω του απίστευτου κυκλοφοριακού χάους που επικρατούσε εκείνο το απόγευμα.

 

1 Μαΐου

Η τελευταία μέρα έκλεισε με ένα φεστιβάλ παραδοσιακού φαγητού και παρουσίαση παραδοσιακών χορών στην αυλή του σχολείου που  πραγματικά μας εντυπωσίασε. Το διαγωνισμό για την ανάδειξη των τριών καλύτερων εδεσμάτων, έκριναν καθηγήτριες από την Κροατία και την Ελλάδα.Πραγματικά δύσκολο έργο καθώς οι γονείς του σχολείου είχαν δώσει τον καλύτερό τους εαυτό καλύπτοντας πάγκους πολλών μέτρων με παραδοσιακά σπιτικά φαγητά και γλυκά.

Οι δραστηριότητες μάθησης στην Κωνσταντινούπολη άφησαν άριστες εντυπώσεις στους συμμετάσχοντες καθώς τους δόθηκε η ευκαιρία να εμπλακούν σε ένα διαδραστικό, συνεργατικό, πολυπολιτισμικό περιβάλλον εμπειρικής μάθησης με πολλαπλά οφέλη.Ταυτόχρονα, αυξήθηκε η γνώση για την πολιτισμική κληρονομιά της Unesco και προάχθηκε ο σεβασμός για την πολιτισμική διαφορετικότητα. Οι μαθητές ενίσχυσαν τις επικοινωνιακές και γλωσσικές δεξιότητές τους αλλά και την αυτοπεποίθησή τους καθώς ετοίμασαν και παρουσίασαν εργασίες μπροστά σε πολυεθνικό κοινό.

Η ώρα του αποχαιρετισμού ήταν πραγματικά δύσκολη και συγκινητική καθώς είχαν ήδη αναπτυχθεί δεσμοί τόσο μεταξύ μαθητών αλλά και μεταξύ των μαθητών με τις οικογένειες που τους φιλοξενούσαν . Οι μαθητές μας ανυπομονούν να ανταποδώσουν τη θερμή φιλοξενία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο όταν θα είναι η σειρά του σχολείου μας να διοργανώσει τις επόμενες διακρατικές δραστηριότητες μάθησης στο πλαίσιο του προγράμματος.

 

 

 

 

ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

 

ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

To ταξίδι ξεκίνησε την Κυριακή 10 Μαΐου 2015 στις 6 το πρωί με αεροπλάνο των Aegean Airlines για Μιλάνο και μετά με τρένο φτάσαμε στη Μπολόνια. Εκεί μας περίμεναν οι υπεύθυνοι και με λεωφορείο. Φτάσαμε, στις 7 το βράδυ, στο χωριό Castelnovo της Βόρειας Ιταλίας. Τους μαθητές υποδέχθηκαν εγκάρδια οι οικογένειες που θα τους φιλοξενούσαν. Την πρώτη μέρα οι 7 αποστολές παρουσίασαν τη χρήση ηλεκτρονικού εργαλείου για δημιουργία διαδραστικού παιχνιδιού μάθησης(10:00-12:00 Workshop 1: informatic puzzle about Heritage).

Πήραμε δείπνο στο ξενοδοχείο εκτός την ομάδα της Τουρκίας. Τη δεύτερη μέρα έγινε ξενάγηση, το πρωί στις 10:00, στο IIS vocational and technical Institute του χωριού (http://www.iiscastelnovonemonti.gov.it/index.php?option=com_content&view=article&id=201:circolari-famiglie&catid=2&Itemid=486&lang=it) όπου και υπογράψαμε τα απαιτούμενα χαρτιά. Φάγαμε στο σχολείο στις 13:00 το μεσημέρι ξεχωριστά από τους μαθητές. Στις 14:30 επισκεφτήκαμε όλοι μαζί την Πάρμα. Στις 20:00 πήραμε δείπνο όλοι οι εκπαιδευτικοί στο ξενοδοχείο. Την επόμενη μέρα στις 12 Μαΐου συναντηθήκαμε όλοι μαζί στο σχολείο στις 9:00 και πήγαμε με λεωφορείο στη Φλωρεντία  (Santa Maria Novella, Ponte Vecchio, Giardini di Boboli) όπου είχαμε και ξεναγό. Φάγαμε στις 13:00 και επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο στις 21:00 για δείπνο. Την Τετάρτη 13 Μαΐου πήγαμε στο Ligonchio και μας ξενάγησαν από τις 10.00-13.00, στον υδροηλεκτρικό σταθμό του Ligonchio (Man and the Biosphere Programme (MAB) της UNESCO. Φάγαμε όλοι μαζί στο Poiano (students and teachers), στις 13:15. Στις 15:00 συναντήσαμε τον κ.Fausto Giovanelli, πρόεδρο του Park of Appennino Reggiano. Στις 16:00 περπατήσαμε σε περιβαλλοντικό μονοπάτι του πάρκου.

Πήραμε δείπνο στις 20:00 στην ταβέρνα “La tana del lupo” οι καθηγητές και οι μαθητές στην “Baita d’oro”. Την Πέμπτη στις 14 Μαΐου πήγαμε στο σχολείο. Οι μαθητές, από τις 9:00 έως 11:00 έκαναν τη δεύτερη δραστηριότητα (Workshop 2: Man and Biosphere in the Reserve of Appennino Reggiano (natural heritage).

Έφτιαξαν πόστερ και κολλάζ για την πανίδα, χλωρίδα, ενέργεια και το νερό. Στις 11:30 έως 12:30 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του σχολείου, το οποίο λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια, από τις τοπικές αρχές και εκπρόσωπο από την Αφρική:

 

(https://www.facebook.com/ConsolatoGeneraledelSudafricaMilano/photos/pcb.863869727001539/863869343668244/?type=1&theater).

Στις 12.30 είχε free buffet στο εστιατόριο Spaghetteria “Rusticone”. Στις 14:30 επισκεφτήκαμε το κάστρο του Canossa Castle με ξεναγό. Στις 19:30 έγινε πάρτυ στο κάστρο. Την Παρασκευή 15 Μαΐου, στις 8:45-11:00 έγινε συνάντηση στο σχολείο και εφαρμόστηκε η τρίτη δραστηριότητα  από τις ομάδες κάθε χώρας (Workshop 3: Pictures of heritage). Έγινε επίσκεψη με ξεναγό από το Turistic School, στο παλιό Castelnovo Monti. Μεσημεριανό γεύμα πήραμε στο 12:00 έως 13:15 στο σχολείο. Στις 15:30 έως 17:00 επισκεφτήκαμε τη πόλη Reggio Emilia, παρόλο που ήταν βροχερή μέρα. Το Σαββάτο στις 16 Μαΐου, στις 7:00 το πρωί, αναχωρήσανε όλες οι ομάδες για τις αντίστοιχες χώρες τους

Η ποιότητα της οργάνωσης ήταν πολύ καλή (είχαμε φιλικούς ξεναγούς σε κάθε επίσκεψη μας όπου μας μοίραζαν και ενημερωτικά φυλλάδια). Όσον αφορά στις δραστηριότητες, ήταν καλές αλλά λίγες. Υπήρξε παροχή ευκαιριών για την ανάπτυξη θετικών στάσεων απέναντι στην Ευρώπη και την πολυπολιτισμικότητα. Αυξήθηκε η γνώση και  ο σεβασμός για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά εφόσον είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε για την πολιτιστική κληρονομιά άλλων χωρών και μάλιστα από μαθητές.

Οι εκπαιδευτές/εισηγητές της Ιταλίας ήταν επικοινωνιακοί και είχαν τις απαραίτητες γλωσσικές δεξιότητες. Είχαμε συνεχή παροχή βοήθειας και ενημέρωσης από τους ιθύνοντες του προγράμματος και συγκεκριμένα από την χαμογελαστή και πρόθυμη Chiara.

Η νέες τεχνολογίες αξιοποιήθηκαν άμεσα, αποδοτικά και καινοτόμα.

Θεωρούμε ότι σε όλους μας παρήχθη το αίσθημα του ανήκειν σε μια Ευρωπαική κοινότητα με ισχυρή πολιτιστική ταυτότητα μέσα από τη γνώση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco. Αυξήθηκε η αυτοπεποίθηση των μαθητών αλλά και των εκπαιδευτικών. Αναπτύχθηκαν γλωσσικές δεξιότητες, δίνοντας στους μαθητές μία μοναδική εμπειρία στο σχεδιασμό και την οργάνωση ενός κοινού.

Οι μαθητές συνεργάστηκαν με μαθητές άλλων χωρών κάτι το οποίο  είχε πολλαπλά μαθησιακά οφέλη.

Οι εκπαιδευτικοί από τις άλλες χώρες ήταν ευγενικοί και ανταλλάξαμε πληροφορίες για τα εκπαιδευτικά μας συστήματα (μειονεκτήματα – πλεονεκτήματα). Επίσης συζητήσαμε για τις διατροφικές τους συνήθειες και για τις πόλεις που ζουν και εργάζονται. 

 Οι μαθητές μας έκαναν φίλους, τραγούδησαν, χόρεψαν και συμπάθησαν χωρίς δυσκολία τις οικογένειες στις οποίες φιλοξενήθηκαν.

Στους μαθητές γοητεύτηκαν από  τα καταπράσινα τοπία των Αππένινων και διαπίστωσαν στους νέους τους φίλους  την απλότητα, την ηρεμία και την ευγένεια που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους που ζουν κοντά στη φύση.

Εν κατακλείδι, τα ταξίδια, για τους νεότερους αποτελούν μέρος της μόρφωσης. Για τους μεγαλύτερους μέρος της σοφίας. Μέσα από τέτοια προγράμματα, αν υπάρξει ποιοτικός - συνεργατικός προγραμματισμός με καλή στοχοθεσία τότε τα αποτελέσματα είναι πολύ θετικά.

(Το 6ο Γυμνάσιο Ηρακλείου εκπροσωπήθηκε επάξια από ομάδα τεσσάρων μαθητριών  ενώ την αποστολή συνόδευσαν οι καθηγήτριες κα Μαρία Λουλάκη, φυσικός και κα Άννα Μυρωνάκη, βιολόγος)

 

 

 

Flash mob για τη διαφορετικότητα από το 6ο Γυμνάσιο Ηρακλείου

 

 Η 21η Μαΐου έχει ανακηρυχθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Ποικιλομορφίας για τον Διάλογο και την Ανάπτυξη. Τα κράτη μέλη του ΟΗΕ διοργανώνουν εκδηλώσεις προκειμένου να διευρύνουν τη γνώση των λαών σχετικά με τον παγκόσμιο πολιτιστικό πλούτο και να ενθαρρύνουν την αποδοχή  της πολιτισμικής διαφορετικότητας.

Θέλοντας, η ανθρωπότητα να ξεφύγει από τις θλιβερές μνήμες των δύο παγκόσμιων πολέμων, των διωγμών, της άσκησης κάθε μορφής βίας σε βάρος των διαφορετικών και της μειοψηφίας αλλά και επιθυμώντας την εμπέδωση συνθηκών ειρηνικής και δημιουργικής συνύπαρξης μεταξύ των λαών προβάλλει αξίες όπως η ελευθερία της πολιτιστικής έκφρασης, της ανάδειξης του πολυπολιτισμικού γλωσσικού πλούτου καθώς και της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας κάθε χώρας.

 Η προβολή και ανάδειξη της πολυπολιτισμικότητας, της μοναδικότητας της κάθε χώρας, του κάθε πολιτισμού, του κάθε ανθρώπου αποτελεί στόχο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ KA2 με τίτλο “Unesco Heritage” στο οποίο συμμετέχει το 6ο Γυμνάσιο Ηρακλείου. 

 Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του ευρωπαικού προγράμματος την Πέμπτη, 21/05/2015 έξω από τη Λότζια, μαθητές του 6ου Γυμνασίου, μέλη της ομάδας Erasmus+, παρουσίασαν χορευτικό δρώμενο  -με στοιχεία αυτοσχεδιασμού (flash mob) - στέλνοντας το μήνυμα της αποδοχής της διαφορετικότητας  σε κοινωνίες πολυπολιτισμικές.

Ο ενθουσιασμός και η ενέργεια των μαθητών, προκάλεσε ποικιλία αντιδράσεων στους διερχόμενους περαστικούς και κάποιοι από αυτούς θέλησαν να εμπλακούν σε αυτό. Χαρακτηριστική ήταν η στιγμή κατά την οποία μέλη της χορευτικής ομάδας Fantastic Flow Crew που παρευρέθησαν εκεί , συμμετείχαν αυθόρμητα στο δρώμενο με τις εντυπωσιακές χορευτικές δεξιότητες τους.

Τη βιντεοσκόπηση της δράσης – flash mob ανέλαβαν μέλη της Κινηματογραφικής Ομάδας του Πανεπιστημίου οι οποίοι κατέγραψαν το χορό των παιδιών αλλά και τις αντιδράσεις του κόσμου που το πλαισίωσε.

Δείτε το βίντεο εδώ

Την προετοιμασία των μαθητών έκαναν οι εκπαιδευτικοί – μέλη του προγράμματος Μ. Μετζάκη, Ά. Σφακιανάκη, Μ. Σταματάκη, Ε. Μαρκοδημητράκη , Δ. Μαθιουδάκης και το γενικό συντονισμό είχε η Μ. Φίλη.

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2015-2016

Tο 6ου Γυμνάσιο Ηρακλείου ξεκίνησε τη σχολική χρονιά με  τη διοργάνωση των 5ων Διακρατικών Δραστηριοτήτων Μάθησης και Κατάρτισης στα πλαίσια του ευρωπαικού προγράμματος Erasmus+ KA2 με τίτλο «Unesco Heritage”  στο οποίο το σχολείο συμμετέχει ως εταίρος

.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1706775302902027.1073741848.1525924204320472&type=3

Google map των δραστηριοτήτων : https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1tgMhftoF2Js_McfZwZEeW2xA7bI

ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ:

Ρουμανία

Πορτογαλία

Τουρκία

Κροατία

Ιταλία

Στόχος του προγράμματος είναι να διδαχθούν οι μαθητές πώς να διδάσκονται από το παρελθόν και να αναγνωρίσουν τη σημασία της διατήρησης, συντήρησης και εκτίμησης της πολιτιστικής τους κληρονομιάς ως κάτι μοναδικό και ανεπανάληπτο.  Το πολυπολιτισμικό, ευρωπαικό πλαίσιο μέσα στο οποίο αναπτύσσονται οι δραστηριότητες του προγράμματος συμβάλλει στην παγίωση των γνώσεων, δεξιοτήτων και στάσεων τους όχι μόνο σχετικά με την ευρωπαική πολιτιστική κληρονομία αλλά και με τον ρόλο τους ως ενεργοί και παρεμβατικοί ευρωπαίοι πολίτες.

25 μαθητές και 14 καθηγητές από 6 σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του εξωτερικού κα συγκεκριμένα από τη Ρουμανία, Τουρκία,Κροατία, Ιταλία, Πορτογαλία και Τσεχία παρακολούθησαν το πρόγραμμα δραστηριοτήτων από τις 28 Σεπτεμβρίου έως και τις 2 Οκτωβρίου. Η έναρξη των δραστηριοτήτων μάλιστα παρατείνε συμβολικά τον ετήσιο εορτασμό των ευρωπαικών ημερών πολιτιστικής κληρονομιάς ( 25 -27 Σεπτεμβρίου).

Οι δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν είναι

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015 :

Υποδοχή των φιλοξενούμενων στο χώρο του 6ου Γυμνασίου, ενημέρωση για τις διαδικασίες ασφάλειας και παράδοση ενημερωτικού υλικού, καρτελών (name tags) και ενός ημερολογίου των δραστηριοτήτων (journal)  το οποίο οι συμμετέχοντες ενθαρρύνθηκαν να τηρούν κάθε μέρα.

 Επίσκεψη στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του ΙΤΕ Ηρακλείου, όπου οι μαθητές παρακολούθησαν παρουσίαση από την ερευνήτρια κυρία Παρασκευή Πουλή σχετικά με  τη χρήση φωτονικών συσκευών και μεθόδων λέιζερ στη συντήρηση μνημείων και αντικειμένων πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στη συνέχεια επισκεύτηκαν το Ινστιτούτο Πληροφορικής και ενημερώθηκαν για τις δραστηριότητές του.  Η ημέρα συνεχίστηκε με επίσκεψη στο διαμορφωμένο παραδοσιακό χωριό Αρόλιθο όπου οι μαθητές χωρισμένοι σε πολυεθνικές ομάδες συμμετείχαν σε εργαστήρια Υφαντικής και Παραδοσιακών Χορών υπό την καθοδήγηση του ικανού προσωπικού του χώρου.

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015:

Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσσού (Ενδεικτική λίστα για την Unesco)  και επιτόπιο εργαστήριο με τίτλο « Οι πολλοί τρόποι που ένα μνημείο μπορεί να πεί την ιστορία του». Ο μαθητές, χωρισμένοι σε πολυεθνικές ομάδες κληθήκαν να συμπληρώσουν ειδικά διαμορφωμένο ημερολόγιο- φύλλο εργασίας και κάνοντας τις κατάλληλες ερωτήσεις στους ξεναγούς κύριο Πρεβελιανάκη Κωνσταντίνο και κυρία Λυρατζάκη Ρένα, να καταλήξουν σε δικές τους διαπιστώσεις και συμπεράσματα σχετικά με το μνημείο και τον μινωικό πολιτισμό.

Επίσκεψη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αρχανών όπου η παιδαγωγική ομάδα του Κέντρου με επικεφαλής την κυρία Σφακιανάκη Μαρία ενημέρωσε τους μαθητές για το έργο του Κέντρου και πρόσφερε σπιτικά παραδοσιακά εδέσματα. Στη συνέχεια, μέλη της ομάδας του ΚΠΕ Αρχανών συνόδεψαν τους μαθητές και καθηγητές του προγράμματος σε περιήγηση στο οικισμό και στο μινωικό μονοπάτι όπου οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν, να μυρίσουν και να αισθανθούν τη φύση όπως και οι μινωίτες.

Το ίδιο βράδυ οι καθηγητές του προγράμματος είχαν την ευκαιρία να απολάυσουν την Χορευτική Ομάδα της Παντελάκη Αντωνίας σε παραδοσιακούς χορούς της Κρήτης αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας.

 

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015:

Επίσκεψη και ξενάγηση στο Δικταίον Άντρο στο Οροπέδιο Λασιθίου όπου οι συμμετέχοντες ένιωσαν την επαφή με τη γέννηση του μύθου του Δία.

Στη συνέχεια επίσκεψη στη Σπιναλόνγκα (Ενδεικτική λίστα για την Unesco),όπου η δυναμική του τόπου έκανε αισθητή την παρουσία της σε μαθητές και καθηγητές από 7  διαφορετικές χώρες.

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015:

Περιήγηση στην πόλη του Ηρακλείου ξεκινώντας από το Infopoint και συνεχίζοντας με την καθοδήγηση της κυρίας Κάλλιας Νικολιδάκη σε επιλεγμένα σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος με τη βοήθεια tablet που παρείχαν παράλληλη εικονική περιήγηση.

Επίσκεψη και περιήγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου όπου οι μαθητές για άλλη μια φορά κληθήκαν να  συμπληρώνουν ειδικά διαμορφωμένο φύλλο εργασίας και να καταγράψουν στοιχεία και πληροφορίες που οδηγούν στην αυτορυθμιζόμενη απόκτηση γνώσης. Στο χώρο του μουσείου,οι μαθητές παρακολούθησαν προεργαστηριακή παρουσίαση από τον κύριο Γκάρεθ Όουενς σχετικά με το Δίσκο της Φαιστού.

Εργαστήρια στο χώρο του 6ου Γυμνασίου με τίτλους « Μελετώντας το Δίσκο της Φαιστού» με την καθοδήγηση του κύριου Γκάρεθ Όουενς και «Ιδέες επιχειρηματικότητας: Κατασκευή αρωματικού λαδιού με βοτάνια της Κρήτης»με τη συμβολή των Μαυρογενίδου Θένας, Μαρτιμιανάκη Άννας και Χατζάκη Στέργιου, μελών της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΠΕ Αρχανών.

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου:

Επίσκεψη και ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Φαιστού (Ενδεικτική λίστα για την Unesco)  και στη Γόρτυνα όπου ο μύθος της αρπαγής της Ευρώπης συνδέεται με το μινωικό πολιτισμό αλλά και με τη γέννηση της ηπείρου που φιλοξενεί τις πατρίδες των χωρών που συμμετέχουν στο ευρωπικό πρόγραμμα.

Οι δραστηριότητες έκλεισαν με αποχαιρετιστήριο πάρτυ στο χώρο του Tennis Club όπου μαθητές και καθηγητές απόλαυσαν στιγμές χαλάρωσης και διασκέδασης με τους καινούριους τους φίλους.

Η Παιδαγωγική Ομάδα του 6ου Γυμνασίου ευχαριστεί όλους όσοι συνεισφέραν στην επιτυχή ολοκλήρωση των Διακρατικών Δραστηριοτήτων Μάθησης και ιδιαίτερα το σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας για την στήριξη και συνεισφορά τους αλλά και το Ζαχαροπλαστείο Κουμάκη και την επιχείρηση Δανδάλη για την προσφορά προιόντων και προσωπικού.

 

 

Το 6ο Γυμνάσιο σε δραστηριότητες μάθησης και κατάρτισης στην Κροατία

 

ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ

Την 5η του συμμετοχή σε Διακρατικές Δραστηριότητες Μάθησης, Διδασκαλίας και Κατάρτισης στο πλαίσιο του ευρωπαικού προγράμματος Erasmus+ KA2 .UNESCO HERITAGE 2014-2016 πραγματοποίησε το 6ο Γυμνάσιο Ηρακλείου με την αποστολή 4 μαθητριών στην πόλη Σπλιτ της Κροατίας. Τις μαθήτριες συνόδεψαν οι καθηγήτριες Φίλη Μαρία, καθηγήτρια αγγλικών και Μετζάκη Μαρία, καθηγήτρια μουσικής. Οι δραστηριότητες διεξήχθησαν μεταξύ 11 και 15 Απριλίου και περιστρέφονταν γύρω από τη θεματική του προγραμματος που είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με την αναγνώριση και τη ανάγκη διατήρησης της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς , υλικής και άυλης που ενώνει όλες τις χώρες της Ευρώπης. Στο έργο αυτό συμμετέχουν σχολεία Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από τις χώρες Ρουμανία,Ελλάδα, Ιταλία, Τουρκία,Τσεχία, Πορτογαλία και Κροατία και αποσκοπεί στην ανάγκη να διδαχθούμε από το παρελθόν και να οικοδομήσουμε το μέλλον σε ένα ενιαίο πολυπολιτισμικό ευρωπαϊκό πλαίσιο. Παράλληλα ενσταλάζει  στους μαθητές την ιδέα συνειδητά  να προστατεύουν, να διατηρούν και να διαβιβάζουν στην επόμενη γενιά την ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά.

Οι δραστηριότητες ξεκίνησαν την Δευτέρα 11 Απριλίου με την επισκεψη στο Turističko – ugostiteljska škola. Split και την παρουσίαση από τους μαθητές 10 μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω διαδραστικού χάρτη google map το οποίο δημιούργησαν οι χώρες από κοινού. Ακολούθησε ξενάγηση στο Παλάτι του Διοκλητιανού όπου οι μαθητές επιδόθηκαν σε παιχνίδι αναζήτησης θησαυρού καθοδηγούμενοι από έμπειρους ξεναγούς και περιήγηση στο ιστορικό κέντρο της πόλης η οποία άλλωστε αποτελεί προέκταση του ίδιου του παλατιού το οποίο χτίστηκε το 3ο με 4ο αιώνα μ.χ

 

Την Τρίτη 12 Απριλίου, οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν τον καθεδρικό ναό του St. Lawrence στην πόλη Trogir η οποία ιδρύθηκε από Έλληνες αποίκους τον 3ο αιώνα π.χ , την μικρή πόλη Sinj με την ιστορική παράδοση στο πολεμικό παιχνίδι Alka και το μοναστηριακό κέντρο Our Lady of Sinj  . Το δεύτερο μισό της ημέρας αφιερώθηκε στο διαπολιτισμικό φεστιβάλ που διοργανώθηκε σε διαμορφωμένο χώρο στην αγροτική περιοχή Vrlika. Εκεί οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παραδοσιακούς χορούς της Κροατίας και να ακούσουν παραδοσιακά τραγούδια χωρίς συνοδεία μουσικής (Vrliko Kolo)  κάτι το οποίο αποτελεί αύλη πολιτιστική κληρονομιά της Κροατίας. Στη συνέχεια μαθητές και από τις 7 χώρες παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς της πατρίδας τους , κλείνοντας το φεστιβάλ με πολυπολιτισμικό χορό αλλά και με παιχνίδι καθώς είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στο παραδοσιακό πολεμικό παιχνίδι Alka.

Δημοσιογραφική κάλυψη του πολυπολιτισμικού φεστιβάλ από την εθνική τηλεόραση της Κροατίας. (Συνεντεύξεις 2 μελών της ελληνικής αποστολής)

Την Τετάρτη 13 Απριλίου, οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν διάλεξη του καταξιωμένου Κροάτη φωτογράφου Ivo Pervan  οι φωτογραφίες του οποίου αποτυπώνουν με αριστουργηματικό τρόπο την φυσική και  πολιτιστική κληρονομιά της Κροατίας. Ο κύριος Pervan εξήγησε στους μαθητές τα στοιχεία αυτά που κάνουν μια φωτογραφία ιστορικού τοπίου μοναδική και τόνισε ότι η φωτογράφηση είναι μια νοητική διαδικασία και χρειάζεται πολύ δουλειά και εξάσκηση για να πετύχει κανείς το βέλτιστο αποτέλεσμα. Στη συνέχεια οι μαθητές και οι καθηγητές του προγράμματος επισκέφτηκαν τον καθεδρικό ναό St. James, στην πόλη Sibenik, ένα αριστουργηματικό αμάγαλμα γοτθικής αρχιτεκτονικής με έντονα αναγεννησιακά στοιχεία. Η μέρα συνεχίστηκε με την επίσκεψη στο Krka National Park του οποίου η ομορφιά και οι φυσικοί καταρράκτες αφήνουν άφωνο τον επισκέπτη. Στο τέλος της ημέρας, οι ομάδες επισκέφτηκαν την όμορφη πόλη Zadar, η οποία αποτελεί ένα εξαιρετικό μείγμα ρωμαικής, γοτθικής και αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής που γίνεται εμφανή στα μνημεία Forum, St. Donatus Church, St Anastasia and St. Krsevan Church και Loggia.

Την Πέμπτη 14 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην μεσαιωνική πόλη-κάστρο Dubrovnik, στις νότιες Δαλματικές ακτές, σύμβολο ελευθερίας και εμπορικής δύναμης για περισσότερο από 500 χρόνια. Στη συνέχεια, οι μαθητές και καθηγητές του προγράμματος επισκέφτηκαν την ιστορική πόλη Ston με το μεγαλύτερο ολοκληρωμένο οχυρωματικό έργο της Ευρώπης , το δεύτερο μεγαλύτερο σε ολόκληρο τον κόσμο και το φημισμένο ορυχείο αλατιού που λειτουργεί ακόμα στην περιοχή .

Τη Παρασκευή 15 Απριλίου, οι δραστηριότητες ολοκληρώθηκαν με την επίσκεψη στο εξαιρετικά διατηρημένο μεσαιωνικό κάστρο Klis Fortress, του οποίου η στρατηγική θέση και προσεκτικη διαρρύθμιση προσέφερε σημαντική προστασία στην περιοχή αλλά και υπέροχη θέα στον σημερινό επισκέπτη. Στη συνέχεια, οι καθηγητές του προγράμματος εργάστηκαν από κοινού σε θέματα που αφορούν στη διαχείριση του προγράμματος και τον προγραμματισμό των επόμενων δραστηριοτήτων μάθησης και κατάρτισης στην Πορτογαλία τον Μαίο και οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να χαλαρώσουν και να απολαύσουν τον ελεύθερο χρόνο τους παρέα με τους καινούριους τους φίλους από όλες τις εμπλεκόμενες χώρες.

Μέρος των εργασιών των καθηγητών αποτέλεσε η σύνταξη ερωτηματολογίου σχετικά με το  ηλεκτρονικό μάθημα το οποίο δημιούργησαν τα εμπλεκόμενα σχολεία. Το ηλεκτρονικό μάθημα (e-lesson) του σχολείου μας έχει τον τίτλο "The effect of the natural environment of Crete on the development of the Minoan civilisation"

Επιστρέφοντας στο Ηράκλειο, όπως γίνεται ύστερα από κάθε κινητικότητα, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο αξιολόγησης των δραστηριοτήτων μάθησης στην Κροατία στο οποίο αποτυπώθηκε ο ενθουσιασμός τους για την ευκαιρία που τους δόθηκε να βιώσουν από κοντά την υλική και αύλη πολιτιστική κληρονομιά της Κροατίας , να παρατηρήσουν διαφορές και ομοιότητες , να εξάγουν τα δικά τους συμπεράσματα και να εκτιμήσουν την σημαντικότητα διατήρησης και συντήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε λαού καθώς αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής και ευρωπαικής του ταυτότητας. Παράλληλα τους δόθηκε η ευκαιρία να εργαστούν και να κοινωνικοποιηθούν σε ένα πολυπολιτισμικό πλαίσιο με μαθητές από άλλες χώρες , να ανταλλάξουν πληροφορίες  και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους σχετικά με τα πολιτισμικά στοιχεία αλλά και την απλή καθημερινότητα που αποτυπώνουν τον πολιτισμό τους.

 

Το 6ο Γυμνάσιο Ηρακλείου στην Πορτογαλία.

 

ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

 

Στο Aveiro της Πορτογαλίας βρέθηκαν 4 μαθητές του 6ου Γυμνασίου Ηρακλείου μαζί με μαθητές και καθηγητές από σχολεία δευτεροβάμιας εκπαίδευσης από την Ρουμανία, Τουρκία, Ιταλία, Τσεχία και Κροατία, ολοκληρώνοντας έτσι τις διακρατικές δραστηριότητες μάθησης που προβλέπονται από το ευρωπαικό πρόγραμμα Erasmus+ KA2 με τίτλο “UNESCO HERITAGE”  στο οποίο το σχολείο συμμετέχει από το 2014. Τους μαθητές συνόδευσαν οι καθηγήτριες Φίλη Μαρία και Εύη Μαρκοδημητράκη.

Τη Δευτέρα 16 Μαίου η ελληνική αποστολή επισκέπτηκε, μαζί με μαθητές και καθηγητές από 6 ευρωπαικές χώρες, το κεντρικό κτίριο του Agrupamento de Escolas Dr. Mário Sacramento. Πρόκειται για συγκρότημα σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο υποίο υπάγονται συνολικά επτά σχολικά κτίρια.

Μετά την υποδοχή στο κεντρικό κτίριο, οι αποστολές μεταφέρθηκαν την περιοχή Aradas, 6 περίπου χιλιόμετρα από την πόλη, όπου είχαν την ευκαιρία να επισκεπτούν σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του συγκροτήματος αλλά και να συμμετάσχoυν σε εργαστήριο με θέμα «Η χρήση των ΤΠΕ στην τυπική και άτυπη εκπαίδευση» στο σχολείο EB 23 Aradas School. Οι μαθητές παρακολούθησαν πρώτα παρουσίαση σχετικά με τη διάκριση τυπικής και άτυπης εκπαίδευσης και τη δυναμική της Κοινωνίας της Πληροφορίας να συνδέσει αυτές τις μαθησιακές εμπειρίες ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις της κοινωνίας της γνώσης.

Στη συνέχεια οι μαθητές χωρισμένοι σε πολυπολιτισμικές ομάδες χρησιμοποίησαν τις άριστα εξοπλισμένες αίθουσες πληροφορικής για να αναζητήσουν και να παρουσιάσουν σε power point, πληροφορίες για τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO  τα οποία επρόκειτο να επισκεφτούν τις επόμενες ημέρες. Μετά τις εργασίες, οι συμμετέχοντες επισκέπτηκαν το Barra Lighthouse (τον ψηλότερο φάρο στην Πορτογαλία και έναν από τους ψηλότερους στην Ευρώπη, ο οποίος βρίσκεται στο σημείο όπου η λιμνοθάλασσα του Aveiro συναντά τον Ατλαντικό Ωκεανό) , την ακτή Costa Nova με τα παραδοσιακά ξύλινα, ριγέ σπίτια καθώς και την παραλία Vagueira με τις υπέροχες λευκές αμμοθύνες και τον ατελείωτο ξύλινο διάδρομο . Η επαφή με το νερό, το φως και την αύρα του Ατλατικού Ωκεανού έκανε ιδιαίτερη αίσθηση  σε όλους μας καθώς οι εμπειρίες μας προέρχονται περισσότερο από την κεντρική Μεσόγειο.

Η Τρίτη 17 Μαίου, πραγματοποιήθηκε στο χώρο του σχολείου Escola Secundaria Dr.Mario Sacramento, στο Aveiro ,διεθνές συμπόσιο με τίτλο "European Identity. Part of World Heritage". Το συμπόσιο προλόγισε η Dr. Sónia Marlene de Jesus Filipe, Archaeologist -University of Coimbra. General Secretary of the Club UNESCO of Aveiro. Κάθε χώρα παρουσίασε 2 άρθρα σχετικά με το θέμα του συμποσίου . Το σχολείο μας συμετείχε με τα άρθρα «Teaching history to students with Dyslexia”, από την Ελευθερία Τζωρτζάκη, που παρουσίασε η συντονίστρια του προγράμματος Φίλη Μαρία και “Intercultural education in a Erasmus + learning activity. My experience”, που παρουσίασε η μαθήτρια Καλλίστη Μπερταχά. Περισσότερα άρθρα από μαθητές και καθηγητές περιέχονται στο ειδικό έντυπο (journal) του συμποσίου που μπορείτε να βρείτε σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα των ευρωπαικών προγραμμάτων του 6ου Γυμνασίου. Το συμπόσιο είχε, θα μπορούσαμε να πούμε, «άρωμα Ελλάδας» καθώς οι παρουσιάσεις των μαθητών της Ρουμανίας και της Τουρκίας αφορούσαν στην εμπειρία τους από την εκπαιδευτική επίσκεψή τους στο Ηράκλειο τον προηγούμενο Σεπτέμβριο. Ωστόσο, και άλλα άρθρα που περιέχονται στην ειδική έκδοση του συμποσίου αφορούν στις δραστηριότητες μάθησης που διοργανώθηκαν από το σχολείο μας.

 

 

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες επισκέπτηκαν το Porto (τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην Πορτογαλία) και ξεναγήθηκαν από πιστοποιημένο οδηγό σε μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco καθώς και άλλα μνημεία πολιτιστικής και ιστορικής αξίας. Ανάμεσά τους: The Port Wine Cellars (Porto Calem) όπου γνωρίσαμε τη διαδικασία παραγωγής των φημισμένων κρασιών Porto που παλιώνουν σε γιγάντια ξύλινα βαρέλια, τον καθεδρικό ναό του Πόρτο στο ιστορικό κέντρο της πόλης ο οποίος αποτελεί το αρχαιότερο μνημείο της πόλης και ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία ρωμαικού ρυθμού στην Πορτογαλία, τη γέφυρα D.Luis ,μνημείο- ορόσημο της πόλης που περιλαμβάνεται στην περιοχή η οποία ορίζεται ως Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO από το 1996, τον σιδηροδρομικό σταθμό S .Bento γνωστό για τα περίφημα πάνελ με ζωγραφισμένα πλακίδια «azulejos» που απεικονίζουν σκηνές από την ιστορία της Πορτογαλίας καθώς και το Palacio da Bolsa (Stock exchange palace) με τα διάφορα δωμάτια με υπέροχη επίπλωση και διακόσμηση αλλά και με το εξωτικό Αραβικό Δωμάτιο, διακοσμημένο με την περίτεχνη μαυριτανική αρχιτεκτονική,  το οποίο χρησιμοποιούνταν τον 19ο αιώνα ως αίθουσα υποδοχής για εξέχουσες προσωπικότητες, αρχηγούς κρατών και επιφανείς εμπόρους που επισκέπτονταν το Πόρτο.

 

Την Τετάρτη 18 Μαίου οι μαθητές παρακολούθησαν  ηλεκτρονικό μάθημα σχεδιασμένο από την Πορτογαλική ομάδα με τίτλο «Life changing experiences- Cultural Heritage”  ενώ οι συντονιστές των χωρών εργάστηκαν πάνω σε θέματα που αφορούν στη διαχείρηση του προγράμματος και στην εκπόνηση των τελικών πνευματικών προιόντων. Στη συνέχεια ακολούθησε το δεύτερο μέρος του Συμποσίου με περαιτέρω παρουσιάσεις άρθρων και εργότερα επίσκεψη στο Μουσείο του Aveiro , παλαιό Δομινικιανό μοναστήρι το οποίο απέκτησε φήμη και δύναμη εξαιτίας της πριγκίπισας D. Joana, κόρη του Βασιλιά D. Afonso V η οποία μόνασε εκεί το δεύτερο μισό του 15ου αιώνα . Τώρα φιλοξενεί σημαντικά εκθέματα θρησκευτικού χαρακτήρα, περίτεχνα χρυσά ξυλόγλυπτα, πίνακες, κοσμήματα. Το μπαρόκ ύφος που επικρατεί ,τα πολύχρωμα σκαλιστά μάρμαρα στις διακοσμήσεις και οι επιβλητικές στοές  σε συνδυασμό με τα  «azulejos»(διακοσμητικά πλακίδια ζωγραφισμένα στο χέρι) τα οποία κοσμούν τους τοίχους, δίνουν στο χώρο μια ιδιαίτερη δυναμική, ξεχωριστή για τους κεντροευρωπαίους επισκέπτες.

 

Την Πέμπτη 19 Μαίου οι συμμετέχοντες επισκέπτηκαν  τη Λισαβόνα, 217 περίπου χιλιόμετρα από το Aveiro, για να ξεναγηθούν στα μνημεία που ανήκουν στην πολιτιστική κληρονομιά της Unesco. Η πρώτη επίσκεψη ήταν στο Μοναστήρι των Ιερωνυμιτών, το πιο εντυπωσιακό μνημείο-σύμβολο του πλούτου που προέκυψε από τις εξερευνητικές αποστολές  του 16ου αιώνα. Το μοναστήρι είναι χτισμένο σε περίτεχνο-γοτθικό αρχιτεκτονικό ύφος, με λεπτομερείς γλυπτικές συνθέσεις με θέματα από θαλάσσια στοιχεία και αντικείμενα που σχετίζονται με τις ναυτικές αποστολές του Βασιλιά Μανουέλ σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Στη συνέχεια οι ομάδες επισκέπτηκαν  τον πύργο Belem, επίσης του 16ου αιώνα, ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της πόλης. Η τοποθέτησή του στις εκβολές του ποταμού Τάγου και η επιβλητικότητά του το καθιστούσαν σημαντικό σύστημα άμυνας αλλά και κάποιο είδος τελετουργικής πύλης στην πόλη.  Η επόμενη στάση ήταν το κάστρο St. George, ένα φρούριο της μεσαιωνικής περιόδου το οποίο είναι πολύ καλά διατηρημένο και προσφέρει υπέροχη θέα στην πόλη και μετά ακολούθησε περιήγηση στην περιοχή Pombaline Lower Town η οποία κατασκευάστηκε κατά κύριο λόγο μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1755. Ακόμα και αυτή η σύντομη περιήγησή μας στην πόλη με τα    καλντερίμια, το άκουσμα των μελαγχολικών Fado (αύλη πολιτιστική κληρονομιά της Unesco)  σε κάθε συνοικία,  τα γραφικά τραμ , τις μεγάλες πλατείες και το λαμπερό ήλιο μας έπεισε για τον χαρακτηρισμό της ως η πιο νοσταλγική πόλη της Ευρώπης.

Την Παρασκευή 20 Μαίου, οι αποστολές επισκέπτηκαν την πανεπιστημιούπολη της Coimbra, όπου βρίσκεται ένα από τα αρχαιότερα εν ενεργεία πανεπιστήμια  στον κόσμο. Το πανεπιστήμιο της Coimbra είναι το παλαιότερο στην Πορτογαλία και ένα από τα μεγαλύτερα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης και επιστημονικής έρευνας. Τα κτίριά του περιλαμβάνουν τον καθεδρικό ναό του Santa Cruz του 12ου αιώνα και αρκετά κολέγια του 16ου αιώνα, το Royal Palace of Alcacovas και τη Joanine Library  με το επιβλητικό μπαρόκ ύφος. Εντύπωση προκάλεσε το Μουσείο Επιστημών του Πανεπιστημίου της Κοΐμπρα (Museu da Ciência da Universidade de Coimbra )το οποίο συγκεντρώνει τις ιστορικές επιστημονικές συλλογές πολλών μονάδων του Πανεπιστημίου. Περιλαμβάνει τη συλλογή επιστημονικών οργάνων του 18ου και 19ου αιώνα από το Μουσείο Φυσικής, τις συλλογές Βοτανικής, Ζωολογίας, Ανθρωπολογίας και Ορυκτολογίας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, και τις συλλογές του Αστρονομικού Παρατηρητηρίου και του Γεωφυσικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου της Κοΐμπρα. Αποτελεί την πιο σημαντική συλλογή της επιστήμης στην Πορτογαλίας και μια από τις σημαντικότερες στην Ευρώπη.Η ημέρα έκλεισε με διαπολιτισμικές δραστηριότητες σε ιππική φάρμα στο Aveiro. Οι μαθητές και οι καθηγητές είχαν την ευκαιρία να παίξουν παραδοσιακά παιχνίδια από όλες τις χώρες αλλά και να απολαύσουν και να συμμετάσχουν σε παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια του τόπου. Καθώς δεν είναι κανείς ποτέ πολύ μεγάλος για να παίξει παιδικά παιχνίδια, όλοι οι συμμετέχοντες απόλαυσαν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν, να  συνεργαστούν, και να ανταγωνιστούν σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον…διασκέδασης.

Η ώρα του αποχαιρετισμού ήταν δύσκολη, για μικρούς και μεγάλους καθώς αυτή ήταν η τελευταία κινητικότητα στο πλαίσιο του προγράμματος και έπρεπε να αποχαιρετήσουμε φίλους με τους οποίους συνεργαζόμαστε καθημερινά τα τελευταία δυο χρόνια.

Επιστρέφοντας στο Ηράκλειο, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν το προβλεπόμενο ερωτηματολόγιο αξιολόγησης της κινητικότητας και αποτύπωσαν το μεγάλο βαθμό ικανοποίησής τους όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα, στην ποιότητα αλλά και στη συνάφεια των δραστηριοτήτων με τους σκοπούς του προγράμματος. Όπως διαπιστώθηκε, τα ακούσματα (Φάντο), οι γεύσεις (μπακαλιάρος με ευφάνταστους τρόπους μαγειρέματος), τα υπέροχα μνημεία , η φυσική ομορφιά, η φιλοξενία των ανθρώπων ,η αίσθηση του ωκεανού αλλά και η πολυπολιτισμική μας παρέα καταγράφηκαν στη μνήμη μας ως μοναδική και ανεπανάληπτη εμπειρία.

 

Flash Mob 2016

 

Με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο γιόρτασαν μαθήτριες του 6ου Γυμνασίου Ηρακλείου το τελικό στάδιο των εργασιών του ευρωπαικού προγράμματος «Unesco Heritage” Erasmus+ 2014-2016. Σε flash-mob που διοργανώθηκε στην περιοχή Καράβολα για τη διάχυση του προγράμματος, οι μαθήτριες εκτέλεσαν δική τους χορογραφία, τραγούδησαν και μετέφεραν τον ενθουσιασμό τους στους παρευρισκόμενους.

Καθώς το πρόγραμμα πλησιάζει στο τέλος του και παρά το επιφορτισμένο τους πρόγραμμα λόγω των σχολικών εξετάσεων, οι μαθήτριες δε δίστασαν να αφιερώσουν χρόνο, επιμονή και υπομονή για να εκφράσουν με την κίνηση και τη ζωντάνια τους τον ενθουσιασμό τους για «ένα ταξίδι που αξίζει κανείς να κάνει», «μια ανεπανάληπτη εμπειρία».

Το ευρωπαικό πρόγραμμα «Unesco Heritage» αποσκοπούσε στην ευαισθητοποίηση για την αξία της ευρωπαικής πολιτιστικής κληρονομιάς, την ανάγκη συντήρησης και αξιοποίησης της ως μέσο ενδυνάμωσης της ευρωπαικής ταυτότητας, ανάπτυξης πολιτισμικής συνείδησης, ευρωπαικού προσανατολισμού και αλληλοστήριξης διαφορετικών μεταξύ τους πολιτισμών.

Οι συμμετέχοντες μαθητές και καθηγητές του 6ου Γυμνασίου Ηρακλείου είχαν την ευκαιρία αυτά τα 2 τελευταία χρόνια να συνεργαστούν, να επικοινωνήσουν , να συνυπάρξουν και  να αλληλεπιδράσουν με συμμετέχοντες από 6 ευρωπαικά σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από τις χώρες Ρουμανία, Τουρκία, Κροατία, Ιταλία, Πορτογαλία και Τσεχία.

Τα οφέλη από τη συνεργασία αυτή ήταν πολλαπλά και άγγιξαν όχι μόνο τους άμεσα εμπλεκόμενους αλλά και τις οικογενειές τους καθώς και το ευρύτερο σχολικό περιβάλλον. Η ευκαιρία που δόθηκε για εμπειρική, ερευνητική μάθηση σε πολυπολιτισμικό περιβάλλον καταγράφηκε ως πολύτιμο κίνητρο για τη δια-βίου αναζήτηση της γνώσης σε επίσημα και μη-επίσημα περιβάλλοντα αλλά και της εκτίμησης για την προσπάθεια βελτίωσης της προσφερόμενης εκπαίδευσης στα σχολεία. Η συνεργατική μάθηση βασισμένη στην εκπόνηση συγκεκριμένων εργασιών φάνηκε να εντάσσει τη διαφορετικότητα μετασχηματίζοντάς τη σε συμπληρωματικό χαρακτηριστικό που αποτελεί πλεονέκτημα και όχι κώλυμα της μαθησιακής διαδικασίας.

Επιπλέον, με δική τους πρωτοβουλία  οι συμμετέχοντες επικέντρωσαν τις περισσότερες δραστηριότητες στα πλαίσια του προγράμματος , στην ανάδειξη της ελληνικής υποψηφιότητας για την ένταξη των μινωικών παλατιακών κέντρων στην Λίστα Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco. Έτσι δημιουργήθηκε παρουσίαση, διαδικτυακό παιχνίδι, φύλλα εργασίας και ηλεκτρονικό μάθημα σχετικά με τον μινωικό πολιτισμό. Τα σχετικά προιόντα είναι διαθέσιμα για ελεύθερη εκμετάλλευση .

 

Προϊόντα του προγράμματος:

 

- Παρουσίαση της χώρας και της πόλης μας.Presentation of the city of Heraklion.

- Παρουσίαση μνημείων και προσωπικοτήτων της χώρας μας.Presentation of monuments and eminent personalities.

- Παρουσίαση του Μινωικού ανακτόρουPresentation of the Minoan Palace.

 

- Παρουσίαση 8 μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς με σχέδια μαθητών. 3 από αυτά κέρδισαν την 1η ,2η και 3η θέση σε σχετικό διαγωνισμό. Presentation of 8 students' drawings monuments of Greek cultural heritage that won the 3 first places in the drawing contest.

 

- Διαδραστικός χάρτης zee map. Interactive map.

-Παρουσίαση του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Presentation of Greek educational system.

Πρώτο άρθρο του προγράμματος σχετικά με τα εκπαιδευτικά συστήματα των εταιρικών χωρών. Δημοσιεύτηκε σε ακαδημαϊκό περιοδικό (κωδικό Β) του Πανεπιστημίου της Σόφιας ( σελίδα 388).An overview on formal schooling system in seven countries - B code academic ranking,Journal of Pedagogy, coordonated by Sophia University-Educational Sciences Faculty/number 3 of 2016/ page 388.

 

- Παρουσίαση ελληνικού διαδραστικού παιχνιδιού e- puzzle. Presentation of Greek Interactive game . "The Blue Ladies".

- Flash Mob 2015

- Ανάλυση αποτελεσμάτων Focus Group. Focus Group interviews analysis.

- Ανάλυση αποτελεσμάτων αρχικού ερωτηματολογίου σχετικά με τον αντίκτυπο του προγράμματος.Analysis of initial questionnaire of the impact of the project on direct and indirect beneficiaries.

- Ημερολόγιο- φύλλα εργασίας στα πλαίσια των διακρατικών δραστηριοτήτων μάθησης που διοργάνωσε το 6ο Γυμνάσιο. Journal/worksheet of the Learning Activities in Heraklion, Crete.

- Έντυπο με τα άρθρα μαθητών και καθηγητών των 7 εταιρικών σχολείων. 2 από τα άρθρα της ελληνικής συμμετοχής παρουσιάστηκαν σε διαπολιτισμικό συνέδριο στο Aveiro της Πορτογαλίας. Journal entitled "European identity, part of world heritage" containing articles by students and teachers.

Αντίγραφα διαθέσιμα σε έντυπη μορφή μπορείτε να βρείτε στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, στο Γραφείο Σχολικών Συμβούλων Ν. Ηρακλείου, στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου, στη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη και στη Βιβλιοθήκη του 6ου Γυμνασίου.

- Ηλεκτρονικό μάθημα (e-lesson) της ελληνικής ομάδας με θέμα την επίδραση του φυσικού περιβάλλοντος στην ανάπτυξη του μινωικού πολιτισμού. E- lesson on the effect of the natural environment on the development of the Minoan civilisation.

- Ανάλυση ερωτηματολογίου σχετικά με το ηλεκτρονικό μάθημα. E-lesson questionnaire analysis.

Ηλεκτρονικά μαθήματα της Ρουμανίας, Πορτογαλίας,  Τουρκίας. E-lessons by Romania, Portugal and Turkey.

- Διαδραστικός χάρτης google map με καλλιτεχνικές φωτογραφίες πολιτιστικών μνημείων.Interactive map with artistic pictures of monuments.

- Διαδραστικό παιχνίδι e-puzzle . Interactive game.

- Flash mob 2016 

- Αναφορά σχετικά με τη διάχυση, τη βιωσιμότητα και τον αντίκτυπο του προγράμματος. Final Report on dissemination, sustainability and impact.

- Πρόγραμμα σπουδών με τίτλο "Ευρωπαϊκή ταυτότητα, μέλος της πολιτιστικής κληρονομιάς" . Curriculum proposal as intellectual output entitled "European identity, part of world heritage". 

Αντίγραφα διαθέσιμα σε έντυπη μορφή μπορείτε να βρείτε στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, στο Γραφείο Σχολικών Συμβούλων Ν. Ηρακλείου, στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου, στη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη και στη Βιβλιοθήκη του 6ου Γυμνασίου.

- Δεύτερο άρθρο του προγράμματος με τίτλο "Qualitative study regarding  perception of direct participants  in  learning activities carried out in the context of strategic partnerships ERASMUS +" . δημοσίευση σε ακαδημαϊκό περιοδικό  Β+ . Qualitative study regarding  perception of direct participants  in  learning activities carried out in the context of strategic partnerships ERASMUS +,  Educatia PlusJournal Plus Education - "Aurel Vlaicu" University of Arad- 

 

- Ανάλυση αποτελεσμάτων τελικού ερωτηματολογίου των άμεσα και έμμεσα οφελούμενων του προγράμματος. Analysis of final questionnaire on the impact of the project to direct and indirect beneficiaries.

 - Εξαγωγή συμπερασμάτων ύστερα από ανάλυση του αντίκτυπου του προγράμματος και στα 7 εταιρικά σχολεία. Final analysis of the impact of the "UNESCO Heritage" project. 

 

Dissemination

 

Launching of the project and transnational meeting.

http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1192390#.VIL12rHX2tE.facebook

 

Czech Republic mobility

http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1197347&srv=132

 

Romanian mobility

http://www.ekriti.gr/%CE%BA%CF%81%CE%AE%CF%84%CE%B7-%CE%B7%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%BF/%CF%84%CE%BF-6%CE%BF-%CE%B3%CF%85%CE%BC%CE%BD%CE%AC%CF%83%CE%B9%CE%BF-%CE%B7%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-bistrita-%CF%81%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1%CF%82#sthash.ZO5TG484.IYaRE29g.dpbs

http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1220803

http://www.cretalive.gr/crete/view/mathhtes-apo-thn-krhth-sth-roumania-me-eurwpaiko-programma/232645 

http://www.candianews.gr/2015/03/17/6o-gimnasio-irakliou-sti-roumania/

 

 

 Turkey and Italy mobilities

http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1243002&srv=132

http://www.patris.gr/articles/283178#.V4nOCzGsWQO

http://www.cretalive.gr/crete/view/mia-diaforetikh-ekpaideutikh-empeiria-gia-mathhtes-apo-thn-krhth/251974 

 

 

Greek mobility

http://www.ekriti.gr/%CE%BA%CF%81%CE%AE%CF%84%CE%B7-%CE%B7%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%BF/%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%89%CF%80%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CE%AE-%CE%AD%CE%BD%CE%B1%CF%81%CE%BE%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-6%CE%BF-%CE%B3%CF%85%CE%BC%CE%BD%CE%AC%CF%83%CE%B9%CE%BF-%CE%B7%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B5-%CE%BC%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CF%84%CE%AD%CF%82-%CE%B5rasmus#sthash.wXL9zCY6.4jUYHWaY.dpbs

http://www.cretalive.gr/crete/view/dhmiourgikh-kai-eurwpaikh-enarjh-gia-to-6o-gumnasio-hrakleiou/281270

http://www.candianews.gr/2015/10/20/dimiourgiki-ke-evropaiki-enarxi-gia-to-6o-gimnasio-irakliou/

 

Croatian mobility

Croatian national TV

http://www.candianews.gr/2016/04/27/438958/

http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1316923

 

Portuguese mobility

http://flashnews.gr/post/271931/to-6o-gymnasio-hrakleioy-sthn-portogalia

http://www.candianews.gr/2016/05/30/stin-portogalia-mathites-tou-6ou-gymnasiou-irakliou/

http://www.cretalive.gr/crete/to-6o-ymnasio-rakleioy-sthn-ortogalia#.V0xX-LQsf_I.facebook

 

 

Flash mobs

2015

http://www.candianews.gr/2015/05/22/flash-mob-gia-ti-diaforetikotita-apo-to-6o-gimnasio-foto/

http://www.cretalive.gr/crete/view/flash-mob-apo-to-6o-gumnasio-hrakleiou/247689  

 

 

Flash Mob 2016

http://www.esos.gr/arthra/45032/flash-mob-toy-6oy-gymnasioy-irakleioy-kritis

https://www.youtube.com/watch?v=aF5-a0SMN2A&feature=share

http://flashnews.gr/post/274696/mathhtries-toy-6oy-gymnasioy-hrakleioy-ekanan-flash-mob-sto-plaisioy-erasmus

http://www.ekriti.gr/kriti-irakleio/oi-mathitries-toy-6oy-gymnasioy-giortasan-ston-karavola#sthash.qLbJBdpY.dpbs

http://www.cretalive.gr/crete/flash-mob-apo-mathhtries-toy-6oy-gymnasioy#.V21LRwBIY1N.facebook

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΤΟ 4ο ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ (09/11/2016)

Πατήστε στην εικόνα για να δείτε την παρουσίαση

 

 

 

ERASMUS + CORNERS